Gemeente Deventer

gemeenteraad

Afscheid wethouder Bert Doornebos van gemeenteraad

De gemeenteraad van Deventer heeft afscheid genomen van wethouder Bert Doornebos in diens laatste officiële raadsvergadering op 21 november. Bert werd namens de raad toegesproken door de plaatsvervangend voorzitter, Bep Spa.

Deze hield een zeer persoonlijk verhaal over wat zij noemde "Een niet zomaar gewone Deventer jongen". Want Deventenaar is Bert in hart en nieren, "je kunt het", aldus Bep Spa, "aan hem horen en ook kun je het aan hem zien als hij met passie over de stad en haar mensen vertelt. De ontroering die je bij Bert ziet als hij een (oudere) Deventenaar namens B&W gaat feliciteren en/of onderscheiden."

Trots op Deventer
Bert was trots op Deventer en droeg graag het Deventer gevoel uit. Voor het realiseren van zaken legde hij de kwaliteitslat hoog en had hij een groot ambitieniveau. Dat blijkt uit al zijn (bouw)projecten, maar ook de samenwerkingsverbanden en netwerken die hij in de stad mede tot stand heeft gebracht, zoals de Stichting Stadsmarketing of Wonen Boven Winkels.

Steun en debat
Bij dat ondernemen waren natuurlijk de steun en medewerking van de raad onontbeerlijk. Bert liep in zijn enthousiasme en met zijn grote dossierkennis nog wel eens ver vóór de raad en de troepen uit, maar hij ging het debat ook niet uit de weg en wist met visie menigeen uiteindelijk voor de Deventer zaak te winnen.

Zoals bij de binnenstad waarvan hij vond dat een oude historische stad als Deventer ook levendig moet zijn, bewoond moet worden en dat mooie winkelpanden behouden blijven om het economisch hart te laten blijven kloppen. Hiermee heeft Bert een bijdrage geleverd om de geschiedenis van Deventer in het dagelijkse leven te integreren en er geen `museum' van te maken.
En het resultaat was altijd een product met passie.

Intermediair
Bert Doornebos hield in zijn dankwoord zijn kruid nog even droog voor zijn afscheidsreceptie, maar hij herkende zich in de woorden namens de raad. Bij zijn aantreden als wethouder had hij zich voorgenomen om niet te zeer onderdeel te worden van dit huis, maar vooral intermediair te zijn tussen de buitenwereld en de gemeente.

Ook zag hij het als zijn plicht om met visie doelen te stellen, daar recht op af te gaan en die te realiseren. Dat heeft misschien gemaakt, stelde hij, dat hij intern als afstandelijk werd beleefd, maar door bewoners en ondernemers omgekeerd werd ervaren. Dat laatste zei Bert dat hij in zijn voornemen was geslaagd.

Samenwerking
Bert keek met waardering terug op het werken en de discussies met de raad. Hij vond het nooit erg als er discussie was, meningsverschillen waren of zelfs verhitte gemoederen. Dat hoort bij de politiek en wat hem betreft zou er wel meer sprake van mogen zijn. Los daarvan vond hij de samenwerking binnen het college en tussen college en raad goed te noemen. Er werd gewerkt met respect en waardering voor elkaar en dat moet zo blijven ook, dualisme of niet." We besturen immers samen de gemeente", aldus Bert.

Projecten
Bert gaf aan dat hij het ook altijd zeer gewaardeerd heeft dat hij met zijn projecten zijn gang kon gaan, zoals bijvoorbeeld in De Vijfhoek en de Grachtengordel. "Ik heb met bouwers en projectontwikkelaars goed door kunnen werken zonder veel bemoeienis van de raad en het heeft nooit tot vervelende stukjes in de krant geleid. Deventer kon mede daardoor een goede ontwikkeling doormaken.

Samen kunnen we daardoor trots zijn op Deventer". Bert hoopte dat zijn resultaatgerichte werkwijze zoals die buiten dit huis wordt ervaren, ook door anderen wordt voortgezet zodat het Deventer in sociaaleconomisch opzicht goed gaat en Deventer schoon en veilig is en prettig is om in te wonen.

Publicatiedatum: 30-11-2007
foto wethouder doornebos voor aankondigingsbord renovatie IJsselhotel

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 30 november 2007