Gemeente Groningen

Groningen 'terughoudend' over nieuwe kolencentrale Essent Het Groningse stadsbestuur staat niet te springen bij het voornemen van Essent om een kolencentrale te bouwen in Geertruidenberg. De kolencentrale staat op gespannen voet met het beleid van duurzame energieopwekking en energiebesparing, aldus het college. De gemeente Groningen is voor 1,19 procent aandeelhouder van Essent.

Het Groningse college van burgemeester en wethouders wil de nieuwe kolencentrale, Essents tweede, in een aandeelhoudersvergadering ter discussie stellen. Dat antwoorden B&W op vragen van de raadsfractie van GroenLinks. Deze partij wil dat het college z'n invloed als aandeelhouder gebruikt om de bouw van de nieuwe kolencentrale te voorkomen, temeer omdat het college energiebesparing en duurzame energie hoog in z'n vaandel heeft staan. B&W willen met maatregelen op dit gebied van Groningen de duurzaamste stad van Nederland maken.

Terughoudend
Het college gaat de andere Noord-Nederlandse gemeenten die aandeelhouder van Essent zijn laten weten dat Groningen `terughoudend' is over nieuwe kolencentrales in Nederland, `vanwege de hoge CO2-uitstoot en de daaraan gerelateerde maatschappelijke kosten'. Het wil voorstellen de nieuwe centrale in Geertruidenberg op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van Essent te zetten.
Gepubliceerd op: vrijdag 30 november 2007
vrijdag 30 november 2007:
Groningen 'terughoudend' over nieuwe kolencentrale Essent
vrijdag 30 november 2007:
Ondernemer internetseks gepakt voor uitkeringsfraude donderdag 29 november 2007:
Gemeenteraad: 'Plan natuureducatie moet beter'