Gemeente Veere


Uitbreiding schoolmaatschappelijk werk

In de gemeente Veere.

Met ingang van 1 januari 2008 wordt het aantal uren schoolmaatschappelijk werk op de basisscholen in de gemeente Veere fors uitgebreid: van 10 naar 43 uur per week. Om de druk op de wachtlijst voor schoolmaatschappelijk werk in Veere te verminderen, heeft de gemeente geld voor deze uitbreiding vrijgemaakt. De werkwijze van schoolmaatschappelijk werk leidt tot effectieve hulpverlening waar alle betrokkenen baat bij hebben.

Schoolmaatschappelijk werk (SMW) is een dienst van Maatschappelijk Werk Walcheren. SMW heeft tot doel in een zo vroeg mogelijk stadium hulp te bieden aan kinderen en zonodig hun ouders. De kracht van de voorziening is dat de schoolmaatschappelijk werkers op de scholen zélf aanwezig zijn. Zij hebben op de scholen contact met de intern begeleider, de leerkrachten, ouders en de leerlingen zelf. Door de aanwezigheid kan de schoolmaatschappelijk werker snel inspelen op het probleem dat zich op school manifesteert. Voor het kind betekent die aanwezigheid een lagere drempel om hulp te zoeken als het ergens mee zit.

Schoolmaatschappelijk werk kijkt in de volle breedte wat nodig is. Zijn enkele gesprekken voldoende of is het nodig specifieke professionals in te schakelen? De schoolmaatschappelijk werker kent de wegen in het hulpaanbod waardoor zij snel een passend hulpverleningstraject in gang kan zetten. Zij onderhoudt het contact daarover met alle partijen: de school, het kind, de ouders en de eventuele hulpverlenende instantie. Voor de leerkracht en de intern begeleider op school is het prettig dat zij op deze manier terugkoppeling krijgen en weten hoe het gaat met hun leerling.

De laagdrempeligheid en de korte lijnen met andere organisaties, zorgen voor effectieve hulpverlening. In sommige gevallen zou mogelijk zonder de laagdrempelige toegang tot SMW, hulpverlening niet eens tot stand komen.

Schoolmaatschappelijk werk Walcheren bedient alle basisscholen in de gemeente Veere, in totaal twintig basisscholen verspreid over de kleinere kernen in de gemeente en in Veere zelf. SMW is ook werkzaam op de basisscholen in Middelburg en Vlissingen en op de middelbare scholen op Walcheren. Met ingang van het schooljaar 2007-2008 is de hulpverlening van SMW ook ingezet op een aantal Walcherse vestigingen van ROC Zeeland.

Maatschappelijk Werk Walcheren voorziet op Walcheren niet alleen in schoolmaatschappelijk werk maar ook in algemeen maatschappelijk werk en sociaal raadsliedenwerk.

Voor informatie over het school maatschappelijk werk op de school van uw kind, kunt u het beste de school zelf raadplegen.