Openbaar Ministerie

Nederlanders aangehouden in internationaal drugsonderzoek

30 november 2007

De Nationale Recherche heeft donderdag in Amsterdam en Spijkenisse twee mannen aangehouden die vermoedelijk zijn betrokken bij de financiering en organisatie van een internationaal drugstransport vanuit Zuid-Afrika, via België en Turkije naar Roemenië.

Het onderzoek kon doorgang vinden dankzij nauwe samenwerking tussen Roemeense, Belgische en Nederlandse politiediensten en justitiële autoriteiten. Bij de controle van een zeecontainer in de haven van Antwerpen werd begin november 1200 kilo skunk, een sterke variëteit van marihuana, ontdekt met een geschatte straatwaarde van 4 - 4,5 miljoen euro. Vermoedelijk zou het drugstransport na aankomst in Roemenie via Nederland naar Engeland gaan.

|In Antwerpen werd de drugs op een kleine hoeveelheid na in beslag genomen. De container vervolgde zijn reis naar de haven van Istanboel en werd overgeladen op een schip met als bestemming de haven van Constanza in Roemenië. Na aankomst van de drugscontainer legden de Roemeense autoriteiten beslag op het restant van de partij drugs en hielden donderdag de ontvanger aan, een 47- jarige Nederlander die al langere tijd in Roemenië verblijft.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten in Nederland is beslag gelegd op computers, digitale gegevensdragers zoals usb-sticks, mobiele telefoons en een kleine hoeveelheid cocaïne. Het tweetal verdachten van 62 en 57 jaar wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.

Voor informatie: Wim de Bruin