Gemeente Valkenswaard

Wijzigingen in beleidregel Cultuurfonds

Wijzigingen in beleidregel Cultuurfonds

Het aanbod van culturele programma's ligt hoog in Valkenswaard en dat is een verrijking voor de inwoners. Om dit aanbod te stimuleren heeft de gemeente Valkenswaard jaren geleden het Cultuurfonds ingesteld. Dit Cultuurfonds van de gemeente Valkenswaard is bedoeld voor culturele verenigingen en instellingen, die (eenmalige) culturele activiteiten organiseren zoals voorstellingen en tentoonstellingen. De gemeente wil stimuleren om meer van deze activiteiten te ontwikkelen, die nieuw zijn in de gemeente en daardoor een uitstralend effect en een inspirerende voorbeeldfunctie hebben op het culturele leven in Valkenswaard.

Om het Cultuurfonds toegankelijker te maken voor culturele organisaties in Valkenswaard heeft het college van burgemeester en wethouders in juni van dit jaar de beleidsregel Cultuurfonds aangepast. Die wijziging betrof de aanvraagtermijn voor een bijdrage uit het Cultuurfonds. Sinds juni jl. kunnen dergelijke aanvragen het hele jaar door worden ingediend (in plaats van twee keer per jaar zoals voorheen). Wel dient de aanvraag minimaal 12 weken voor de te organiseren activiteit ingediend te worden. Dit heeft te maken met de tijd die de externe cultuuradviescommissie nodig heeft om een advies aan het college te kunnen uitbrengen.

Onlangs heeft het college een aanvullende wijziging in de beleidsregel Cultuurfonds vastgesteld. Deze wijziging betreft de beslistermijn. Voorheen besliste het college twee keer per jaar over de ingediende aanvragen. Sinds het indienen van aanvragen het hele jaar mogelijk is, blijkt dat geen optimale regeling te zijn. Daarom is nu de beslistermijn gewijzigd in eenmaal per kwartaal. Op die manier weten aanvragers van een bijdrage tijdig - in principe vóór de datum van hun activiteit - of zij een bijdrage uit het Cultuurfonds tegemoet kunnen zien of niet.

De belangrijkste wijzigingen van 2007 zijn dus:

NIEUWE REGEL

OUD

Sinds juni 2007: Aanvragen kunnen voortaan het hele kalenderjaar ingediend worden, maar wel minimaal 12 weken voorafgaand aan de activiteit.

Aanvragen moesten ingediend worden voor 1 september danwel 1 maart, voorafgaande aan het eerste halfjaar danwel tweede halfjaar van een kalenderjaar waarin de activiteit(en) plaatsvinden.

Het college van burgemeester en wethouders beslist 1 x per kwartaal op de ingediende aanvragen.

Het college van burgemeester en wethouders beslist twee maal per jaar op de ingediende aanvragen, uiterlijk binnen 16 weken na de indieningstermijn.

Meer informatie
De recente wijzigingen in de beleidsregel Cultuurfonds zijn te vinden in de gratis folder Cultuurfonds in de Informatiehoek in de hal van het gemeentehuis aan De Hofnar 15 in Valkenswaard. Klik hier voor digitale versie van de beleidsregel Cultuurfonds en die van de publieksfolder.

Met vragen over het Cultuurfonds kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente bij mevrouw F. van de Pas, telefoonnummer 040-2083414 of mevrouw J. van der Hoek, telefoonnummer 040-20 83 675.