Gemeente Leeuwarden

Leeuwarder scholieren staken ludiek

Bron: gemeente Leeuwarden (30-11-2007) In het kader van de jongerenstakingen in Leeuwarden brachten ruim 100 jonge actievoerders een bezoek aan het Leeuwarder Stadhuis. Op het bordes werden zakken vol met vuilnis aangeboden aan wethouder Krol van Onderwijs. Het vuilnis stond symbool voor de kwaliteit van het onderwijs als de 1040-uren ingevoerd worden. Wethouder Krol sprak zijn waardering uit voor de jongeren, dat ze zich zo betrokken voelen bij de inhoud van het aan hen gegeven onderwijs. Hij gaf aan het eens te zijn met de staatssecretaris van onderwijs Van Bijsterveldt voor wat betreft het aantal lesuren van 1040 per jaar. Maar de wethouder was het ook eens met de protesterende jongeren dat die lesuren dan wel gevuld moeten zijn met kwalitatief goed onderwijs. En niet met rondhangen in of bij school met niet ingevulde lesuren. Krol bedankte de jongeren met de positieve wijze van actievoeren en het verzamelen van vuilnis in de binnenstad van Leeuwarden. Na afloop van de actie werd het vuilnis weggehaald door Omrin.

Wethouder Krol heeft eerder deze week de Friese scholen gevraagd om de stakingsacties zoveel mogelijk te beperken en dat in plaats daarvan, binnen de school ruimte wordt geboden te discussiëren.

De scholen in Friesland hadden aangekondigd streng op te treden tegen leerlingen die staken. Wilde stakingen zijn uit den boze. Wie naar het Museumplein in Amsterdam ging voor de demonstratie van het Landelijk Aktie Komité Scholieren (LAKS), moest daarvoor een schriftelijke toestemming overleggen van de ouders.