over 150 zwaar verstandelijk gehandicapten

Antwoorden op kamervragen van Agema over 150 zwaar verstandelijk gehandicapten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over 150 zwaar verstandelijk gehandicapten (2070804560).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat de zorg voor 150 zwaar verstandelijk gehandicapten in Twente ernstig gevaar loopt? 1)

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Is dit te wijten aan het feit dat het budget van het toegezegde geld van het Rijk op is? Zo ja, waarom is dat budget op? Deelt u de mening dat u uw toezeggingen dient na te komen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het betreft hier de toeslag voor gehandicapten met een extreme zorgbehoefte. Over dit onderwerp heb ik de Kamer op 26 september jl. geïnformeerd (TK 2007-2008, 24.170, nr. 74). In deze brief ben ik ook ingegaan op de specifieke situatie van de Twentse Zorgcentra. Het blijkt dat de financiële knelpunten van de Twentse Zorgcentra niet alleen samenhangen met de bijdrage vanuit het budget voor de extreme zorgbehoefte van gehandicapten.
Wel heb ik in algemene zin aanleiding gezien om het budget te verhogen met EUR 10 mln. tot een bedrag van EUR 47 mln. om mogelijke knelpunten te kunnen ondervangen. Daarmee kunnen ook de kortingen voor zowel 2006 als 2007 voor de instelling ongedaan worden gemaakt. De instelling heeft daarmee weer een sluitend exploitatiesaldo. Op 27 september jl. heb ik in een spoeddebat met uw Kamer over dit onderwerp verder van gedachten gewisseld.

Vraag 3
Onderschrijft u dat er door een gebrek aan geld een gebrek aan personeel ontstaat dat deze categorie zwaar gehandicapten kan verzorgen, en dat daardoor de kans groter wordt dat deze patiënten gewelddadig worden, waardoor zij onnodig vastgebonden moeten worden? Zo ja, bent u voornemens deze misstand op te lossen door het toegezegde budget ook daadwerkelijk toe te kennen?

Antwoord 3
Naar aanleiding van het debat met de Kamer is een motie van mevrouw Kant aangenomen waarin gevraagd wordt om een onderzoek. In dit onderzoek staat de vraag centraal of de regeling gehandicapten met een extreme zorgbehoefte voldoende is of leidt tot financiële problemen bij instellingen. Het resultaat van dit onderzoek heb ik u op 15 november toegestuurd. Uit het onderzoek van de NZa blijkt dat toepassing van de regeling niet leidt tot financiële problemen. In het verlengde van het advies van de NZa zie ik dan ook geen aanleiding om het budget voor deze toeslagen verder te verhogen.


1) www.nu.nl, Zorg zwaar gehandicapten Twente in gevaar, 24 september 2007.