LTO Noord


Varkenssector en retail tekenen âVerklaring van Noordwijkâ over verdoofd castreren

Met ingang van 2009 wordt een stap gezet om te stoppen met het onverdoofd castreren van biggen. In supermarkten, slagerijen en andere verkooppunten van vlees is vanaf dan alleen nog vers vlees te koop van varkens die deze ingreep verdoofd hebben ondergaan.

In de VERKLARING VAN NOORDWIJK die vanmiddag is ondertekend door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Nederland en spreken de ondertekenaars het streven uit voor 2015 op een verantwoorde wijze te stoppen met castreren van biggen. Verdoofd castreren wordt door de ondertekenaars gezien als een tussenoplossing zolang dit streven niet is bereikt. Hierbij is de inzet deze tussenoplossing zo kort mogelijk te laten duren.

De in Noordwijk ondertekende verklaring is uniek omdat hiermee de marktpartijen de handen ineenslaan om extra dierenwelzijn via de markt te realiseren. Onderzoek om tot praktische oplossingen te komen is in gang gezet. De ondertekenaars streven er naar het onderwerp op de Europese agenda te krijgen. De partijen roepen iedereen op zich bij de Verklaring van Noordwijk aan te sluiten door publiekelijk adhesie te betuigen.

Het ministerie van LNV en de Dierenbescherming hebben zich met een handtekening achter de ambitie van de Verklaring van Noordwijk geschaard, omdat hiermee via de markt wordt ingespeeld op wensen vanuit de samenleving. Ze beschouwen dit als belangrijke stap voorwaarts op weg naar een situatie, waarin geen castraties meer worden uitgevoerd.

LTO Nederland, vrijdag 30 november 2007