Gemeente Breda

Procedure voor aanvraag vergunningen Breda Hippique in gang

De organisatie van het Internationale paardensportevenement Breda Hippique wil in 2008 het internationale paardensportevenement van 19 tot en met 22 juni organiseren. Dit betekent dat het evenement in het broedseizoen van een groot aantal vogels valt.

Om een afweging te kunnen maken of het evenement doorgang kan vinden, moet nog een aantal zaken worden geregeld. Het college vraagt daarom aan de Stichting Breda Hippique om een onderzoek te laten doen naar de effecten van het evenement op het leefgebied van beschermde vogels. Daarnaast vraagt het college aan de stichting om een aanvraag tot vrijstelling te doen en tijdig een evenementenvergunning aan te vragen.

Breda Hippique is een belangrijk evenement voor Breda met nationale en internationale uitstraling. Het college van burgemeester en wethouders is blij dat de Stichting Breda Hippique het evenement in 2008 opnieuw wil organiseren. Het college ondersteunt het evenement dan ook met een bedrag van EUR 50.000. De raad heeft nog een eenmalige extra financiële bijdrage van EUR 25.000 voor 2008 toegezegd.

De organisatie van het evenement moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het college hecht namelijk zeer aan naleving van de flora- en faunawet en een zorgvuldige procedure voor vergunningverlening van het evenement.

Het college volgt dezelfde procedure als vorig jaar. Overigens heeft de Stichting Breda Hippique in 2007 besloten om het evenement uiteindelijk geen doorgang te laten vinden.

Het college vraagt wederom om een deskundig en onafhankelijk onderzoek dat aangeeft wat de gevolgen van het evenement zijn voor flora en fauna. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek neemt het college een besluit of er vrijstelling wordt verleend voor het houden van het evenement. Het onderzoek moet uiterlijk 26 februari 2008 gereed zijn. Dit tijdspad is nodig om een zorgvuldige afweging te maken voor een vrijstellingsbesluit. Daarnaast vraagt het college aan de stichting om de evenementenaanvraag vóór 20 maart in te dienen zodat die binnen de daarvoor gestelde termijnen kan worden behandeld.

In een brief aan de Stichting Breda Hippique legt het college bovengenoemde voorwaarden neer.

Breda, 30 november 2007