Gemeente Enschede

Enschede bereidt maatregelen voor vanwege mogelijke scholierenacties

Als het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) komende vrijdag daadwerkelijk een landelijke actie organiseert, kunnen Enschedese scholieren daaraan deelnemen onder de voorwaarde dat hun ouders of verzorgers hier schriftelijk toestemming voor verlenen. Scholieren krijgen donderdag een brief mee naar huis, zodat de ouders schriftelijk toestemming kunnen verlenen voor deelname van hun kind aan de mogelijke landelijke protestactie.

Het Enschedese voortgezet onderwijs, de politie en de gemeente Enschede hebben vandaag werkafspraken gemaakt in geval het komende vrijdag tot scholierenacties komt. De afspraken houden in, dat de lessen in het voortgezet onderwijs komende vrijdag gewoon doorgaan voor de leerlingen die niet deelnemen aan de door het LAKS georganiseerde actie. Leerlingen die niet deelnemen aan de landelijke actie en ook niet aanwezig zijn op school, zijn ongeoorloofd afwezig. Maatregelen op basis van de Leerplichtwet worden dan genomen.

De Enschedese politie is aanstaande vrijdag stand-by met agenten in uniform en in burger om op te treden in geval het opnieuw tot (wilde) demonstraties mocht komen. Ook zal de politie een oogje in het zeil houden op de grote schoollocaties in Enschede.

In de afgelopen week hebben in heel Nederland 'wilde' scholierenstakingen plaatsgevonden in verband met de, volgens de scholieren, te hoge werkdruk in het voortgezet onderwijs. Ook in Enschede trokken afgelopen maandag honderden scholieren de binnenstad in om hun ongenoegen te uiten. Voor komende vrijdag 30 november heeft het LAKS een landelijke actie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag tegen de1040-uren norm, tenzij de Tweede Kamer vanavond alsnog voldoende aan hun eisen tegemoet komt.

30 november 2007