Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070805780

Vragen van het lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over gesubsidieerde stages van Turkse mbo-leerlingen in Turkije. (Ingezonden 30 november 2007)


1
Bent u bekend met het artikel "Voor niets gaat de zon op"? 1)


2
Bent u bekend met het project van het ROC Aventus in Apeldoorn en Deventer, waarbij leerlingen met een Turkse achtergrond een gesubsidieerde stage kunnen lopen in Turkije?


3
Door welke (overheids)organisatie wordt de subsidie verleend?


4
Deelt u de mening dat leerlingen met een allochtone achtergrond in het MBO gebaat zijn bij een zo goed mogelijke integratie in de Nederlandse samenleving?


5
Deelt u de mening dat het volgen van een stage in het buitenland bijdraagt aan de integratie in Nederland? Zo ja, op welke manier(en)?


6
Hoe oordeelt u over de redenering, door projectleider Ton Muijs verwoord in het genoemde artikel, dat een voordeel van deze aanpak is dat deze leerlingen hierdoor erg gewild zijn in Turkije? Deelt u de mening dat leerlingen die in Nederland worden opgeleid, op kosten van de Nederlandse staat, in eerste instantie worden opgeleid voor de Nederlandse arbeidsmarkt?


7
Bent u bereid de subsidie aan projecten waarbij leerlingen stage lopen in het buitenland stop te zetten? Zo neen, waarom niet?


1) De Telegraaf, 29 november 2007