Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
30 november 2007 T&H/DIR/2007/43038

Onderwerp Bijlage(n) Jaarwerkplan 2008 Inspectie van het onderwijs 1

Hierbij bied ik u, mede namens mijn ambtgenoot van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Jaarwerkplan 2008 van de Inspectie van het onderwijs aan. In het Jaarwerkplan 2008 geeft de Inspectie van het onderwijs nadere uitwerking aan ontwikkelingen in het toezicht, die zijn opgenomen in mijn brief van 10 september jl. Daarnaast heeft de inspectie de uitkomsten van het Algemeen Overleg van 3 oktober in het Jaarwerkplan verwerkt. Dit betekent dat met ingang van 2008 de inspectie toezicht houdt op de instellingen aan de hand van jaarstukken, opbrengsten en signalen. Voor de sectoren po, vo en de expertisecentra maakt de inspectie dit najaar een risicoanalyse, waarmee (nieuwe) risicovolle scholen in beeld komen. Scholen waarbij de risicoanalyse uitwijst dat er geen tekortkomingen zijn krijgen het basisarrangement. Dit betekent dat er op afzienbare termijn geen reguliere toezichtactiviteiten plaatsvinden. Het laat onverlet dat wordt vastgehouden aan inspectiebezoek eens in de vier jaar aan alle scholen in het po-, vo- en ec-veld. Voor alle sectoren geldt dat het bevoegd gezag het aanspreekpunt vormt voor het toezicht. In de periode tot 1 januari 2009 spreekt de onderwijsinspectie met alle besturen over de aan hun scholen toe te kennen toezichtarrangementen.
Het jaarlijkse toezichtarrangement kan, bijvoorbeeld op basis van signalen, worden bijgesteld. Tevens voert de inspectie steekproefonderzoeken uit. Deze hebben enerzijds tot doel het risicomodel te ijken door na te gaan of het instrumentarium toereikend is om zwakke scholen tijdig op het spoor te komen. Anderzijds heeft steekproefonderzoek tot doel om bij de scholen te toetsen of er inderdaad geen risico's zijn. Daarnaast vindt er ook schoolbezoek aan scholen plaats ter verificatie van de toegezonden gegevens op bepaalde aspecten. Deze schoolbezoeken zullen vaker dan tot nu toe onaangekondigd zijn. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Programmatisch handhaven is voor OCW een nieuwe werkwijze, waarmee ik beleid, uitvoering en handhaving met elkaar in verbinding breng. Deze manier van handhaven is opgenomen in het jaarwerkplan 2008 en zal de komende jaren nader worden ingevuld. OCW, LNV en de inspectie hebben in samenspraak een aantal handhavingsthema's benoemd waarop zij zich in 2008 op stelselniveau gaan richten. Deze thema's zijn vastgesteld zowel op basis van de genoemde risicoanalyse als op basis van politieke prioriteiten. In volgende jaren zal de inspectie voor het bepalen van de thema's de dialoog opzoeken met OCW en met LNV. De risicoanalyse wordt vervolgens gezamenlijk uitgevoerd. De handhavingsthema's zijn zowel verwerkt in het reguliere toezicht als in de apart benoemde themaonderzoeken.
Hiermee wijzigt ook met ingang van het jaar 2008 het Onderwijsverslag van opzet. Naast een aantal vaste rubrieken, die gebaseerd zijn op informatie uit het reguliere risicogericht toezicht, besteedt de inspectie in het Onderwijsverslag nieuwe stijl aandacht aan de thema's die op basis van programmatisch handhaven in het verslagjaar onder de loep zijn genomen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk