Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 30 november 2007

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist dat Georges Monard, secretaris-generaal belast met de leiding van het N-project 'Verkeersslachtoffers', met ingang van 1 januari 2008 eervol ontslag zal worden verleend met het oog op zijn pensionering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Josée Lemaître en Luc Deschamps worden door de Vlaamse Regering aangeduid als vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid in het Coördinatiecomité van het Nationaal Instituut voor de Statistiek(NIS).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de verplichte bijdragen bestemd voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse producten van de sectoren landbouw, tuinbouw en visserij. Het gaat enerzijds om een jaarlijkse indexering van de bijdragen, anderzijds om een aantal verhogingen en uitbreidingen per sector. Tegelijkertijd beslist de Vlaamse Regering principieel om de basisbijdragen voor pootgoedvermeerderaars te verlagen naar 25 euro en de termijn voor de verplichte bijdragen voor biologische landbouw voor onbepaalde tijd te verlengen. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist tot aanpassing van de loodsgeldtarieven per 1 januari 2008. Ze stijgen met 1,5%. Tegelijkertijd worden de loodsvergoedingen aangepast op basis van de indexstijging sinds 2002.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de blauwtongproblematiek wijzigt de Vlaamse Regering het besluit over de toekenning van subsidies voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden en het in stand houden van de genetische diversiteit. De aanpassing zal het mogelijk maken dat schapenkwekers, in geval van overmacht, de verbintenis met een erkende fokkersvereniging voor het betreffende jaar geheel of gedeeltelijk niet hoeven uit te voeren. De verbintenis in kwestie moet dan, vanaf het volgende jaar, voor de nog resterende looptijd, indien mogelijk, verder worden uitgevoerd. Indien een gedeeltelijke uitvoering om reden van overmacht niet mogeljik blijkt, vervalt de verbintenis in kwestie. Wat de subsidies betreft is er, in geval van overmacht, geen terugbetaling verschuldigd voor de periode waarin de verbintenis daadwerkelijk gold.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering neemt een aantal beslissingen voor een betere afstemming van de rapporteringen aan het Vlaams Parlement en de bevoegde Commissies met betrekking tot grote infrastructuurwerken en projecten met alternatieve financiering.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Marc Ruelens wordt aangesteld als regeringsafgevaardigde bij het Openbaar Psychiatrisch Gezondheidscentrum in Geel.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot aanduiding van de Auditautoriteit voor de Europese Structuurfondsen en tot oprichting van een Auditcel van de Auditautoriteit. Albert Vanhoof en Leo Pauwels worden aangewezen als Auditautoriteit.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'leidingstraat voor hoofdtransportleidingen Brakel-Haaltert'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering gunt het makelaarscontract voor de pooling van de verzekeringen van de Agentschappen van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2011.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt het Jeugdwerkplan Vlaanderen goed. Het gaat om een geïntegreerd plan van aanpak van de werkloosheid bij -25-jarigen in Vlaanderen. Het heeft als doel alle Vlaamse jongeren zo snel mogelijk te activeren en zo snel en maximaal mogelijk te doen doorstromen naar een duurzame tewerkstelling in het normaal economisch circuit via een snellere diagnose en snellere en intensievere bemiddeling en opvolging. Dit moet leiden tot een daling van de jeugdwerkloosheid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt een besluit goed over de financiering van de studiecentra Open Hoger Onderwijs in 2007. De zes studiecentra in Vlaanderen krijgen in totaal 632.000 euro subsidie als bijdrage in de kosten van begeleiding en examens van studenten die in Vlaanderen een inschrijving hebben genomen voor een cursus van de Open Universiteit Nederland.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het oprichtingsbesluit van de examencommissie van de Vlaamse Gemeenschap voor het voltijds secundair onderwijs. De presentiegelden van de leden van de examencommissie worden verhoogd. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 1,42 miljoen euro subsidies toe aan twaalf centra voor deeltijdse vorming die instaan voor de organisatie van persoonlijke ontwikkelingstrajecten in het kader van leren en werken voor de periode van 1 november 2007 tot en met 31 augustus 2008. De subsidie moet de begunstigden in staat stellen om jongeren waarvan de talenten en de verworven vaardigheden en noden eigenlijk niet toelaten om arbeidsgericht te werken, intensief te begeleiden naar een traject dat op een kwalificatie gericht is.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State zet de Vlaamse Regering opnieuw het licht principieel op groen voor het voorontwerp van decreet over de financiering van de werking van de hogescholen en de universiteiten. Het voorontwerp werd herwerkt op basis van het advies en wordt nu opnieuw ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering keurt de concepnota 'Duurzaam naar School' goed. De nota bouwt verder op 9 pilootprojecten van netoverschrijdend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs die momenteel lopen. Nieuw is dat er meer aandacht gaat naar alle duurzame verkeersmodi. Dat vertaalt zicht in twee luiken: een basisluik 'stappen en trappen' en een optioneel luik 'organisatie van leerlingenvervoer'. De Vlaamse Regering besliste ook om haar medewerking te verlenen aan de invoering van subsidies voor beide luiken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent 1,2 miljoen euro subsidie toe aan een aantal organisaties voor begeleidingen in het kader van langdurige en kortdurende time-out programma's Onderwijs-Welzijn voor de periode 1 september 2007 tot en met
31 augustus 2008. Time-out is een methode om jongeren die door uiteenlopende redenen uit het secundair onderwijs dreigen te vallen, via een intensieve begeleiding opnieuw aansluiting te laten vinden bij hun oorspronkelijke schoolloopbaan. De uiteindelijke doelstelling is de schoolcarrière met succes afronden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het tweede addendum bij het protocol van samenwerking voor Techniek op School voor de 21ste eeuw (TOS21). Het protocol, afgesloten tussen de twee bevoegde ministers, bevat onder meer de doelstellingen, de personeels- en werkingsmiddelen en het aandeel van beide beleidsdomeinen. Het eindresultaat van het project is een leerlijn van 3 tot 18 jaar waarbij aan de betrokken leeftijd aangepaste materialen worden gebruikt, die de brede vorming rond wetenschap en technologie mogelijk maakt. Door een aanpassing van het personeelsbestand wordt het werkingsbudget, de financiering en het jaarlijkse projectbudget gewijzigd in het tweede addendum.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de agentschapsspecifieke regeling van de rechtspositie van het personeel van BLOSO. Het wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering duidt de Vlaamse (plaatsvervangende) leden voor de coördinatieraad voor medisch verantwoorde sportbeoefening aan. Dit is een overlegorgaan met als doel bij de bevoegde ministers voorstellen in te dienen om de in het samenwerkingsakkoord van 19 juni 2001 geformuleerde doelstellingen voor medisch verantwoord sporten te realiseren.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur. Bedoeling is om op korte termijn (2007-2011) 35% van de nood aan sportinfrastructuur weg te werken. Meer specifiek zal een eerste inhaalbeweging zich concentreren op kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen, eenvoudige zwembaden en multifunctionele sportcentra. Het nieuwe decreet zal ook een kader bieden om op middellange termijn het globale tekort (dus ook voor andere types infrastructuur) weg te werken. Er wordt een speciale cel Sportfacilitator opgericht die belast wordt met het voorbereiden, coördineren, beheren, faciliteren en realiseren van sportinfrastructuur. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 4,5 miljoen euro subsidie toe aan het Department of Agriculture and Environmental Affairs van KwaZulu Natal als tegemoetkoming in de kosten voor het programma 'Empowerment for food security 2005-2009'. Het programma is gericht op een verbeterde toegang en consumptie van een stabiel en gevarieerd voedselaanbod bij voornamelijk rurale huishoudens met de laagste inkomens.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan twee voorontwerpen van decreet die instemmen met de overeenkomsten tussen de Belgische-Luxemburgse Economische Unie en respectievelijk Korea en Rwanda. De voorontwerpen van instemmingsdecreet worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering kent iets meer dan 231.000 euro subsidie toe aan de vzw Enter in Hasselt als tegemoetkoming in het project 'Vlaamse ontwerpgids levenslang wonen - promotie en sensibilisatie van levenslang wonen'.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de aantekeningen in het register voor de bekendmaking van de reglementen en verordeningen van de gemeenteoverheden. Het besluit geeft uitvoering aan een artikel uit het Gemeentedecreet dat zegt dat de Vlaamse Regering moet vasteleggen op welke wijze dit gemeenteregister moet worden bijgehouden. Het besluit gaat nu voor advies naar de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdere ontwikkeling van het cliëntvolgsysteem M@trix dat de onthaalbureaus ondersteunt in hun werking. In dit kader gunt ze ook een aantal overheidsopdrachten (onderhoudscontract, ontwikkeling algemene webservices, verdere toekomstige ontwikkelingen).

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomsten 2008-2010 met respectievelijk het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en het Agentschap Inspectie, Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het erkenningsdecreet van de instellingen voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap. Via de invoering van een uniform registratiemodel voor elke erkende instelling voor schuldbemiddeling kan er beter geregistreerd worden wat bijvoorbeeld de aard van de schulden is of wat het profiel van de schuldenaar is. Op die manier kunnen alle betrokken instanties hun preventie- en hulpverleningsbeleid effectiever organiseren. De regering bepaalt meteen ook de minimale voorwaarden waaraan het jaarverslag van de instellingen moet voldoen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering gaat over tot gunning van de overheidsopdracht voor de aankoop van materiaal en trainingen in het kader van een evidence-based programma voor opvoedingsondersteuning in de provincie Antwerpen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de bijzondere jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering 634.000 euro toe aan vzw De Overstap in Antwerpen voor de projecten 'Youth at Risk Vlaanderen' en 'Proeftuin gestructureerde begeleiding en opvang van minderjarige delictplegers'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 1,27 miljoen euro subsidie toe voor de locoregionale uitvoering van het Vlaams actieplan zelfmoordpreventie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de bevordering van het gecombineerd goederenvervoer per spoor en de verderzetting van de huidige steunmaatregel in 2008, stemt de Vlaamse Regering in met een voorontwerp van wet met dringende spoorwegbepalingen en met een wijziging van het koninklijk besluit over de bevordering van het gecombineerd goederenvervoer. De regering herinnert wel aan haar vraag om een evaluatie te ontvangen van de impact van de maatregel op de binnenvaart en dringt ze erop aan om in een vroeg stadium betrokken te worden bij het uitwerken van een nieuw regime van ondersteuning van gecombineerd goederenvervoer per spoor en binnenvaart..

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de door de beheerscommissie vastgestelde begroting 2007 van het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stelt de omslagsleutel tot aanwending van de middelen van het Grindfonds voor het begrotingsjaar 2008 als volgt vast: 45% voor de werking van het herstructureringscomité, 28% voor de werking van het sociaal comité, 0,6% voor de werking van het onderzoekscomité en 26,4% voor de algemene uitgaven van het grindcomité en voor de studies vermeld in het Grinddecreet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering verlengt de kaderovereenkomst met de tijdelijke vennootschap Veilig Verkeer Vlaanderen, afgesloten ter begeleiding en ondersteuning van het Agentschap Infrastructuur bij het project 'Wegwerken van gevaarlijke punten en wegvakken in Vlaanderen', met één jaar.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst met de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) goed. De beheersovereenkomst geldt voor de periode 2008-2010.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen. Door het nieuwe EPB-decreet wordt de mogelijkheid geboden een aantal extra vrijstellingen of afwijkingen toe te staan op de vastgestelde energieprestatie-eisen die momenteel nog niet beschikbaar zijn. Het betreft hier vrijstellingen of afwijkingen voor gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van het bouwkundig erfgoed, industriële gebouwen waarin industriële processen plaatsvinden die zelf warmte produceren en waarvoor om die reden koeling of een geforceerde ventilatie moet worden voorzien ten behoeve van een aanvaardbaar binnenklimaat, tijdelijke constructies en alleenstaande gebouwen met een totale bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m². Ook wordt de passiehuisstandaard voor scholen geïntroduceerd. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de SERV en bij de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van een duurzaam lokaal milieubeleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de ontwerpen van samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaamse Gewest en de gemeenten en provincies voor de periode 2008-2013 en aan de ontwerpen van samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO) en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) voor de periode 2008-2010. De ontwerpen gaan nu voor advies naar de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst tot onderhoud van de automatische meetnetten lucht goed en beslist tot gunning van de opdracht. De Vlaamse Milieumaatschappij verzamelt, beoordeelt en verwerkt de gegevens en informatie met betrekking tot de verontreiniging van de atmosfeer.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij de overeenkomst met het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de co-financiering van een onderzoekseenheid 'klinische proeven'. Het beoogt de financiering van deze 'Clinical Trial Unit' te verlengen van 1 juli 2007 tot en met 30 juni 2008.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering verlengt de overeenkomsten voor de projecten Europese InnovatieStimulering (EIS) met FlandersBio, Flanders' Food, IMEC en Sirris/Agoria voor één jaar. Ze machtigt het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (IWT) om hiervoor bijna
245.000 euro vast te leggen. Het IWT-Vlaanderen krijgt ook de opdracht om uiterlijk tegen 30 juni 2008 een uitgewerkt programma voor te leggen voor de ondersteuning van de deelname van Vlaamse KMO's aan internationale onderzoeksprogramma's en dit op basis van een grondige evaluatie van de EIS-projecten en een internationale benchmarking van mogelijke alternatieven.