Vlaamse Overheid

voedselzekerheid in KwaZulu Natal


4,5 miljoen euro Vlaamse steun voor voedselzekerheid in KwaZulu Natal

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 30 november 2007

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert BOURGEOIS ingestemd met de toekenning van 4,5 miljoen euro ontwikkelingshulp aan de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu Natal. De hulp wordt gespreid over dit en de volgende twee jaren en dient voor de financiering van een programma dat de voedselzekerheid verhoogt.

"Met deze steun bewijzen we andermaal dat Vlaanderen solidair is met de wereld", zegt Geert Bourgeois. "Vlaanderen heeft op het vlak van voedselproductie heel wat kennis in huis. We hebben de wereld op het vlak van voedselzekerheid dus heel wat te bieden".

Het 'Empowerment for Food Security Programme' voor KwaZulu Natal werd eind 2005 door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Het loopt over vijf jaar en kon de voorbije twee jaar al op telkens 1,5 miljoen euro Vlaamse steun rekenen. De 4,5 miljoen euro steun waar de Vlaamse Regering vandaag mee instemde, is bedoeld voor de laatste drie werkingsjaren.

Het programma is gericht op een betere toegang tot een stabiel en gevarieerd voedselaanbod voor rurale huishoudens met de laagste inkomens. De hoge graad van voedselonzekerheid in KwaZulu Natal is het gevolg van armoede, werkloosheid, HIV/AIDS, ongeletterdheid en het niet ten volle benutten van het landbouwpotentieel. Voedselzekerheid verzekeren op het niveau van de huishoudens is voor KwaZulu Natal een topprioriteit.

Zoals bekend is de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking geografisch geconcentreerd op zuidelijk Afrika. Vlaanderen heeft er drie partnerlanden: Mozambique, Malawi en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de samenwerking op haar beurt toegespitst op drie provincies: Vrijstaat, Limpopo en KwaZulu Natal.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Stefaan Huysentruyt, persmedewerker van minister Bourgeois Tel: 02 552 70 20
GSM: 0475 45 63 61
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be