Universiteit Maastricht

30 november 2007
Ridderorde voor pionier en inspirator prof. Chris de Neubourg

Professor Chris de Neubourg, academisch directeur van de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG) van de Universiteit Maastricht, is vandaag bij de opening van het nieuwe gebouw van de MGSoG door Burgemeester Leers gedecoreerd als Officier in de Orde van de Oranje-Nassau .Voor de Orde van Oranje-Nassau komen mensen in aanmerking die "waardering en erkenning verdienen uit de samenleving". De Neubourg ontving de onderscheiding voor zijn baanbrekende academische prestaties en zijn inzet bij de oprichting van innovatieve, maatschappelijk belangrijke programma's aan de Universiteit Maastricht.

Prof. De Neubourg, geboren Antwerpenaar, begon zijn academische carrière met studies filosofie en sociologie bij de Universiteiten van Antwerpen en Louvain. In 1986 promoveerde hij aan de Universiteit van Groningen op het onderwerp "Unemployment, Labour Slack and Labour Market Accounting: Theory, Measurement and Policy". Hij richte in 1999 het innovatieve afstudeerprogramma International Economic Studies op aan de Universiteit Maastricht, dat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de succesvolle internationale profilering van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde.

Op dit moment is hij academisch directeur van de Maastricht Graduate School of Governance, een uniek instituut dat jonge academici uit de hele wereld opleidt tot beleidsanalisten. De MGSoG is de eerste School of Governance in Europa in navolging van Amerikaanse Schools, waarmee hij een impuls gaf aan de internationale uitstraling van de universiteit, de stad en de regio. Chris de Neubourg wilde een School of Governance oprichten uit professionele en ideële motieven. Zijn insteek was om jonge mensen een reële kans te bieden op een uitstekende opleiding. Daarmee kunnen deze mensen op termijn bijdragen aan het beter en vooral efficiënter, duurzamer en harmonieuzer functioneren van overheid- en semioverheidsinstanties, NGO's en private organisaties. In 2004 werd hij door het College van Bestuur van de Universiteit gevraagd om de MGSoG op te richten.

Op verzoek van de Wereldbank adviseerde De Neubourg van 1992 tot 1995 de Bulgaarse regering op het gebied van arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Dit was de `opstap' naar een tweede carrière als consultant in internationale projecten op het gebied van armoede, sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid. De Wereldbank, de Europese Commissie, International Labour Organisation for Economic Co-operation and Development, VN-organisaties en nationale overheden behoren tot zijn opdrachtgevers.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Rally Schwachöfer, tel. 043 388 4658, e-mail r.schwachofer@governance.unimaas.nl. De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.