Socialistische Partij

Kamermeerderheid verwerpt voorstellen verbetering WAO

23-11-2007 * Alle vijf wijzigingsvoorstellen die de SP tijdens het WAO-debat heeft gedaan ter verbetering van de wet zijn verworpen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt hoopte de Kamer over te halen de uitkeringsverhoging met 5 procent en de herbeoordeling van de herbeoordeling voor WAO-ers ouder dan 45 jaar rechtvaardig te maken, maar tevergeefs. "De regering en coalitiepartijen scheppen eerst verwachtingen en laten arbeidsongeschikten met de laagste uitkeringen vervolgens in de stront zakken! Ook de herbeoordeling van de herbeoordeling loopt fout, wederom maakt de regering haar beloftes niet waar", aldus het Kamerlid.

De SP stelde onder meer voor om de 5 procent inkomensverhoging voor mensen met een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering, niet van de aanvulling tot het sociaal minimum (toeslag of kopje) af te trekken. Ook verzekeraars en pensioenfondsen zouden de verhoging niet meer in mogen houden op een aanvullende uitkering op basis van bijvoorbeeld een invaliditeitspensioen of een WAO-hiaatverzekering. Om gelijkwaardigheid in de wet te brengen stelde Ulenbelt bovendien voor om de 5 procent verhoging met terugwerkende kracht tot de invoeringsdatum van de WIA, 1 januari 2006, in te voeren.

De SP deed daarnaast een voorstel om een eventueel hogere uitkering na de herbeoordeling van de herbeoordeling in te laten gaan, vanaf het moment dat de eenmalige herbeoordelingoperatie resulteerde in een lagere uitkering. Omdat de argumenten om de onrechtvaardige keuringseisen voor mensen boven de 45 jaar af te schaffen ook gelden voor mensen jonger dan 45 jaar stelde de SP voor om die keuringseisen van na 2004 voor alle WAO-ers af te schaffen.

De wetswijzigingen in de arbeidsongeschiktheidswetten die de 5 procent inkomensverhoging en de herbeoordeling van de herbeoordeling mogelijk maken is door de Kamer aangenomen. Maar de vijf wijzigingen in de wet die de SP voorstelde zijn allemaal door een meerderheid afgewezen. Ulenbelt: "Alleen de SP kwam met voorstellen om de wet te verbeteren. Het laat de meerderheid in de kamer blijkbaar koud wat er werkelijk aan de hand is."

In het slotdebat over de WAO-herkeuringen en de verhoging van de uitkeringen werd pijnlijk zichtbaar welke partijen de afbraak van de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen steunen. Ulenbelt: "In een nachtelijk uurtje werd de wet er even doorgejast. Van betrokkenheid en zorgvuldigheid was bij andere partijen geen sprake."