Plastinum start commerciële productie

30/11/2007 15:16



N.V. NOM



30 november 2007

Plastinum Polymer Technologies Corp. BV (Plastinum NL) sinds oktober 2006 gevestigd in Emmen, zet haar proeffabriek om in commerciële productie. De resultaten van de in eerste instantie als proef opgezette fabiek, zijn dusdanig positief dat besloten is producten op de markt te brengen.

In Nederland wordt WEEE (Waste Electrical and Electronical Equipment) apart ingezameld, georganiseerd via ICT-Milieu en de NVMP, en verwerkt door een metaalrecyclagebedrijf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld plastic afval van printers, pc's of beeldschermen. Na het terugwinnen van de metalen blijft een restproduct over dat bestaat uit zeker tien verschillende kunststoffen en ongeveer 14% niet-plastics zoals glas, hout, koper, rubber en printplaat. Dit ogenschijnlijk waardeloze restproduct wordt nu als grondstof gebruikt om homogene polymeer compounds (de zgn. Infinymers) te produceren. Deze compounds kunnen opnieuw gebruikt worden voor hoogwaardige eindapplicaties. Een uniek product op de afvalmarkt; duurzaam én milieuvriendelijk.

Het doel van de proeffabriek in Emmen is het afstellen van de mechanische en chemische proces -technologie op industrieel niveau. Als resultaat hiervan onstond de Blendymer 350, een industriële machine die het mogelijk maakt om niet compatibele plastics te verwerken tot nieuwe homogene polymeer compounds. Als grondstof voor de Blendymer350 gebruikt Plastinum de compleet gemengde plastic afvalstroom komende uit de Nederlandse WEEE.

Een van de euvels die Plastinum moest overkomen was het schoonmaken van het restproduct uit de WEEE. Het ontdoen van hout, koper, glas etc. om een volledig schone stroom plastic te creeeren. Plastinum heeft een systeem ontwikkeld waarmee alle niet plastic materialen worden gescheiden. De verwachting is begin 2008 te starten met de eerste commerciële productie van de Infinymers. Het is de intentie een jaarlijkse productiecapaciteit van 15000 ton te behalen.

Plastinum NL, gevestigd op het EMMTEC Industry and Business Park, is een dochteronderneming van het Amerikaanse beursgenoteerde (NASDAQ) Plastinum Polymer Technologies Corp. USA. Jacques Mot, CEO Plastinum Corp: "Het Business Park EMMTEC biedt ons alle benodigde faciliteiten. Ook de aanwezigheid van een aantal aan plastic gerelateerde organisaties bieden voor ons de nodige mogelijkheden. Mede dankzij een zeer plezierige samenwerking met de gemeente Emmen en de N.V. NOM, kunnen wij na een jaar al starten met de commerciële productie van Infinymers. Een enorm snelle start met groeipotentie. De vestiging in Emmen heeft acht vaste medewerkers en twee parttimers. We verwachten in de nabije toekomst het aantal medewerkers uit te breiden." Naast de vestiging in Emmen is Plastinum bezig met de voorbereidingen voor het openen van een tweede fabriek in Californië. Ook de Amerikaanse markt biedt genoeg mogelijkheden voor Infinymers.





http://www.nom.nl