Ingezonden persbericht


Persbericht 30 november 2007

Gemeente 's-Hertogenbosch wint wedstrijd Best Schrijvende Ambtenaar

Zwolle, 30 november 2007 - Gerda van den Boogaard heeft vrijdag 30 november de wedstrijd 'De overheid schrijft stukken beter' gewonnen. De schrijfwedstrijd werd dit jaar voor de derde keer georganiseerd, op initiatief van Schouten & Nelissen, in samenwerking met Adecco, Wegener huis-aan-huis-kranten en uitgeverij Thema. In de wedstrijd streden twaalf genomineerde ambtenaren afkomstig van waterschappen, brandweer, politie en de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten, ministeries en provincies om de overwinning. Gerda van den Boogaard van de gemeente 's-Hertogenbosch won de felbegeerde titel 'Best Schrijvende Ambtenaar 2007'.

Gerda van den Boogaard geeft naast haar werk als redacteur bij de Sociale Dienst één dag in de week schrijftraining Klare Taal aan medewerkers van de gemeente. Daarmee wil de gemeente ervoor zorgen dat de inwoners van 's-Hertogenbosch voortaan klantvriendelijke en begrijpelijke brieven ontvangen.

Gerda van den Boogaard won met een 'herschreven versie' van een oude, te belerende brief van de afdeling Stadstoezicht. Gerda van den Boogaard: "De oorspronkelijke brief was in mijn ogen te veel geschreven vanuit de gemeente als afzender." Gerda is op de stoel van de lezer gaan zitten en legt bondig uit wat er is gebeurd en hoe het verder moet. Een schitterende brief die niet zou misstaan in een schrijvershandleiding. Een brief die recht doet aan alle partijen die bij dit lastige incident betrokken waren.

De landelijke verkiezing werd gejureerd onder leiding van Annemarie Jorritsma door een deskundige jury,bestaande uit burger Ramona Maramis, de heer prof.dr. Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de heer Rinus Wittenburg, marketing manager Adecco, de heer Henk Riphagen, taaladviseur en -trainer HR taaladvies, Alain Schepers, hoofd redactie Barneveld Vandaag en Johannes de Geus en Femke Noordhoek, schrijftrainers van Schouten & Nelissen.

De drie beste schrijvers Gerda van den Boogaard van de gemeente 's Hertogenbosch, John Doormernik van de gemeente Maasdriel en Marjo Hess van de Nationale Ombudsman gaan naar huis met een pakket praktijkgerichte boeken van uitgeverij Thema. De Best Schrijvende Ambtenaar ontving uit handen van de Nationale Ombudsman, de heer Alexander Brenninkmeijer, de Gouden Veer en een luxe vulpen met inscriptie. Gerda van den Boogaard wordt bovendien beloond met een gratis training Snellezen, verzorgd door Schouten & Nelissen en een waardebon voor een weekendje weg in eigen land voor twee personen aangeboden door Wegener huis-aan-huiskranten. Adecco biedt alle twaalf finalisten ieder twee voetbalkaartjes van een thuiswedstrijd van het Nederlands elftal aan.

Johannes de Geus, trainer bij Schouten & Nelissen, auteur van het boek 'Stukken beter schrijven' en secretaris van de jury: " De schrijfangst van haar medewerkers kost de overheid handenvol geld. Veel ambtenaren zien tegen het schrijven op. In onze schrijfcoaching, in de trainingen en bij de nationale schrijfwedstrijd merken wij dat het bespreekbaar maken van de schrijfangst mensen enorm oplucht: ik ben niet de enige! Achter de façades van ambtelijke taal en moeilijke volzinnen gaan vaak onzekere, heel voorzichtige medewerkers schuil, die niet het lef hebben om de lezer aan te spreken en hun hoofdboodschap voorop te zetten. Integendeel, vaak zorgt de angst ervoor dat een eenvoudige brief aan een burger een ingewikkelde verantwoording wordt. De actuele eis van het vlot schrijven, maakt de angst niet minder. Er lijkt bij de overheid een steeds groter taboe te rusten op schrijfangst. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoeveel tijd en geld dat de overheid kost. Het winnende stuk van dit jaar is gespeend van iedere voorzichtige, risicomijdende 'ambtelijkheid' en verraadt de hand van een meester: Gerda van den Boogaard neemt risico in haar brief en mag daar het resultaat van plukken!" "