Artsen zonder Grenzen


Pleidooi voor gratis hiv/aidszorg in Nigeria

30/11/2007 14:37 -- In het kader van Wereldaidsdag heeft Artsen zonder Grenzen alle gezondheidsinstanties in Nigeria opgeroepen gratis hiv/aidszorg te gaan bieden, zorg die het hele traject omvat: van testen tot het behandelen met aidsremmers. Hoewel de Nigeriaanse overheid sinds 2006 gratis behandelingen met aidsremmers aanbiedt, is er nog steeds een dramatisch tekort aan betaalbare medische voorzieningen voor mensen met hiv/aids. Ook zou het ministerie van Volksgezondheid een sterke leidende rol op zich moeten nemen om behandeling van hiv/aidspatiënten verder uit te breiden.

© Ton Koene Hoewel de nationale behandelingsprogramma's in 2001 van start zijn gegaan, krijgt de helft van alle patiënten nog steeds geen levensreddende behandeling. Het nationale hiv/aidszorgbureau schatte dat per december 2005 zo'n 500.000 Nigerianen behandeling nodig zouden hebben. In juni 2007 waren in het hele land enkel 170.000 patiënten die aidsremmers kregen.

De gezondheidsinstanties in het land moeten een volledig en gratis hiv/aidsbehandelingsprogramma invoeren. Dat houdt in: voorlichting en begeleiding, bijvoeding zodat de patiënt kan aansterken, continu ondersteuning bieden bij het gebruik van de medicijnen en het behandelen van patiënten met opportunistische infecties (ziekten die de kans krijgen omdat hiv/aids hun afweer verzwakt). Ook moet voortgang en falen van de behandeling goed in de gaten worden gehouden. Er moeten aparte behandelrichtlijnen komen voor kinderen, zwangere vrouwen en patiënten die zowel tuberculose als hiv hebben.

Ton Berg, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen: 'Weliswaar zijn de aidsremmers nu gratis, maar er zijn veel te weinig medicijnen voor patiënten met opportunistische infecties. Het behandelen van opportunistische infecties maakt deel uit van alomvattende hiv/aidszorg en is cruciaal voor het welslagen van elk hiv/aidsprogramma.'

De behandelingscentra moeten beter door het land verspreid worden. In elk centrum moet er gekwalificeerd personeel komen, nu is daar een schrijnend tekort aan. In veel gevallen leidt dat ertoe dat patiënten hele dagen in de kliniek moeten wachten op behandeling.

Sinds 2003 biedt Artsen zonder Grenzen gratis aidsremmende behandelingen en alomvattende hiv/aidszorg aan hiv/aidspatiënten in het algemene ziekenhuis in Lagos, in het westen van Nigeria. In september 2007 stonden 1.300 patiënten onder behandeling van Artsen zonder Grenzen. In oktober heeft het team een start gemaakt met het overdragen van hiv/aidspatiënten, die geen bijkomende complicaties hebben, aan het reguliere programma van het ziekenhuis.

Artsen zonder Grenzen in Nigeria

Patiënten en familieleden vermoord op AzG-terrein Zuid-Sudan -- datum: