Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB EN ACTP: TE VEEL TREINRITTEN MET VERTRAGING

Resultaten stiptheidsmeting spoor bekend

De Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) en zijn Franstalige tegenhanger Association des Clients des Transports Publics (ACTP) stellen vast dat de stiptheid van de treinen erop achteruit gaat: 65% van de meer dan 10.000 geregistreerde treinritten verliep met vertraging.

Voor de tweede keer werd een stiptheidsmeting georganiseerd voor en door treinreizigers. De actie was een succes: 10.700 ritten werden geregistreerd, 67% meer dan in 2006. Een grote meerderheid hield systematisch alle ritten bij, dus niet enkel ritten met vertraging.

Liefst 65% van de respondenten heeft bij aankomst een vertraging van 5 minuten of meer, in 2006 was dit slechts 41%. Dit is slechts ten dele te verklaren door incidenten (twee stakingsdagen en diverse koperdiefstallen). Vooral de overstappende treingebruiker is de dupe: in 20% van de gevallen mist die een geplande aansluiting. De reizigersbonden vragen daarom om - zeker buiten de spits - iets langer aansluiting af te wachten van een vertraagde trein.

Vooral de stiptheid op de verbindingen Turnhout - Brussel, Luxemburg - Brussel en Charleroi - Brussel scoort ondermaats. Op o.a. de lijnen Antwerpen-Brussel en Luxemburg-Brussel worden treinen regelmatig geschrapt.

De resultaten van het onderzoek staan in contrast met de goede stiptheidsstatistieken die Infrabel voorlegt. Deze cijfers houden geen rekening met vertragingen onderweg of met gemiste aansluitingen. Een trein die afgeschaft is heeft volgens de statistieken geen vertraging. Bovendien weegt een zwakbezette trein op daluren even zwaar als een volle piekuurtrein, terwijl die laatste categorie net meer vertraging heeft. De BTTB en ACTP verwelkomen dan ook de voornemens van Infrabel voor een meer verfijnd meetsysteem. Vanaf januari 2008 zal Infrabel meer gedetailleerde stiptheidscijfers publiceren.

Meer details in de perspresentatie (pdf)

terug Stiptheid van de reizigers gaat erop achteruit