Waterschap Roer & Overmaas


Nederland geopend in Heerlen

Eerste waterleerpad van Nederland geopend in Heerlen

Vanochtend werd in Heerlen het eerste waterleerpad van Nederland officieel geopend. Het waterleerpad is een initiatief van het Waterschap Roer en Overmaas en is samen met het IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie Heerlen uitgewerkt. Het resultaat is een prachtige educatieve route langs de Geleenbeek met veel informatie over waterbeheer, natuur en cultuur in Heerlen.

( bytes) De openingshandeling werd verricht door twee leerlingen van basisschool De Tovercirkel met het doorprikken van waterballonnen op een informatiebord. Zij werden geassisteerd door DB-lid Jean van der Linden (Waterschap Roer en Overmaas), Alexander Timmers (voorzitter IVN Heerlen) en Jos Offermans (wethouder gemeente Heerlen).

Het waterleerpad is ongeveer 4 kilometer lang en loopt van de bron van de Geleenbeek in Benzenrade tot aan kasteel Terworm. De hele route is gemarkeerd met paaltjes met een W tussen golfjes en telt verder 8 informatieborden. Centraal in het waterleerpad staat de waterkringloop en het gebruik van het water rondom de Geleenbeek in Heerlen. Daarnaast verschaft de route informatie over de historie, het landschap en de natuur in en langs de beek in Heerlen.

"Educatie vindt het bestuur van het waterschap erg belangrijk. De route maakt mensen bewust van het belang van water. Ik denk dat de route ook goed bruikbaar is om in te zetten voor de lessen aardrijkskunde, geschiedenis en biologie" zei Jean van der Linden in zijn toespraak. Vragen die leerlingen eventueel voor lessen kunnen beantwoorden staan op de sites van het Waterschap Roer en Overmaas en het IVN Heerlen. Wethouder Offermans: "Het waterschap en de gemeente Heerlen hebben de afgelopen jaren de Geleenbeek en de omgeving prachtig opgeknapt en dat mag gerust gezien worden. De route laat mensen prachtige natuur zien en geeft verder leuke informatie over historie en natuur. Ik mag wel stellen dat Heerlen een toeristische attractie rijker is". Alexander Timmers: "Als IVN hebben wij de doelstelling om bij te dragen aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Omdat kinderen in Nederland nauwelijks meer in de natuur komen zijn wij erg blij dat groep 8 van basisschool De Tovercirkel zo enthousiast mee heeft gedaan bij de opening van dit unieke waterpad. Het IVN maakt zich sterk voor Natuurnetwerken. Dit in ecologisch opzicht, maar ook voor wat betreft samenwerken met andere instanties zoals in dit geval met waterschap en gemeente. De natuur en de bewoners van Heerlen hebben er weer een pareltje bij gekregen.

Meer informatie over het waterleerpad is te vinden op de site van het Waterschap Roer en Overmaas (www.overmaas.nl ) en het IVN Heerlen (www.ivn-heerlen.nl, klik op afdeling en vervolgens op Heerlen).