Ingezonden persbericht


Persbericht

Kerststad Göteborg: een zee van licht

Kersttijd in Göteborg belooft ook dit jaar weer een sfeervolle en onvergetelijke ervaring te worden. De stad staat bekend om haar spectaculaire verlichting en vanaf midden november ademt de stad een en al Scandinavische kerstsfeer uit. Ieder jaar glinstert het amusementspark Liseberg haar bezoekers met vijf miljoen kerstlampjes tegemoet. Naast Kerst in Liseberg behoren ook de kroning van Lucia, de enorme kerstdiashow op de gevel van het Kunstmuseum en de beruchte blauwe verlichting tot de tradities van de stad. Uiteraard ontbreken kerstmarkten, lekker eten, muziek en sfeervolle versiering niet.

De West Zweedse stad heeft een paar jaar geleden besloten zich als dé kerststad van Scandinavië op de kaart te zetten en doet er dan ook alles aan om dat doel te bereiken. Creatief en stijlvol in kerstsfeer. Dat zijn de leidende begrippen van het overall designconcept, dat de handtekening van de meest opzienbarende lichtdesigner van Zweden draagt. Bij het Kunstmuseum op Götaplatsen, kun je genieten van een enorm grote met geluid ondersteunde kerstdiashow, die zich afspeelt over de gehele wand.

In het amusementspark Liseberg kan de bezoeker een fantastische fonkel en glitterzee van bijna vijf miljoen lichtjes verwachten. In het pretpark zijn er diverse attracties voor kinderen. Maar een wandeling door Liseberg maakt ook het kind in volwassenen los. Het hele park ruikt naar glögg (warme kerstdrank), gebrande amandelen en verse wafels. De kerstman is er om verlanglijstjes in ontvangst te nemen en er is een echt ouderwetse kerstmarkt met rond de 80 markthuisjes. Hier kunt u kunsthandwerk, leuk speelgoed, warme kleren, handgemaakte kaarsen, kerstdelicatessen, huisgemaakt snoepgoed en nog veel meer kerstzaken kopen. De Liseberg Kerstmarkt is dit jaar nog tot 23 december geopend. (www.liseberg.se)

Bij het winterwonderland vind je een ijsbaan en één van Göteborgs topattracties "de zingende kerstboom". Dit is een bijzonder optreden van koren in kerstboom-optiek.

In de restaurants is alles klaar voor een klassiek Zweeds kerstbuffet (Julbord) De Noordzee drukt haar stempel op de Göteborgse kersttafel met verschillende zalmgerechten en vele spannende varianten van ingelegde haring. Andere favorieten van de Zweedse kersttafel zijn: ham, gehaktballetjes, knakworstjes, kool en rijstepap. En bent u op zoek naar een cooler plezier? Ga dan eens kijken in de ICEBAR, die in samenwerking met het ICEHOTEL uit Jukkasjärvi is opgebouwd uit ijs van de in Zweeds Lapland gelegen Torne Älv rivier.

Ook de binnenstad van Göteborg is in een fantastische zee van licht gehuld met lampjes in bomen, langs huizen en bruggen. Vanaf het amusementspark Liseberg tot aan de haven loopt een 2 kilometer lange kerststraat.

Op 13 december viert heel Zweden de terugkeer van de zonnewende onder de naam `Lucia´. Tijdens deze dag vieren de Zweden dat de langste dag is geweest en het weer lichter gaat worden. In elke familie, school en stad wordt een meisje tot Lucia gekozen, die gekleed in een mooie witte jurk en echte brandende kaarsen op haar hoofd, de optocht mag leiden. Al sinds 1935 verspreidt Lucia ook in Göteborg het licht en brengt zij een bezoek aan eenzamen en ouderen in de regio.

Verder zijn er in Göteborg vele kerstmarkten, die een bezoek meer dan waard zijn. Daar horen bijvoorbeeld de kerstmarkten in Haga bij, gelegen in het oudste stadsdeel van Göteborg, evenals de historische kerstmarkt in Kronhuset, het oudste openbare gebouw in Göteborg, als ook de kerstmarkt in het winkelcentrum Nordstan, dat bezocht kan worden tijdens normale openingstijden.

De kerststad Göteborg is per vliegtuig te bereiken met KLM en Scandinavian Airlines. De rederij Stena Line heeft bovendien aanbiedingen naar de kerststad.

Meer Nederlandstalige informatie over Göteborg en over het programma in de kerststad vindt u onder www.goteborg.com/templates/Page.aspx?id=23035te. ()

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie neem contact op met:
VisitSweden: Nanouk Sabel, Press Manager,
tel 0031 (0)294 - 41 66 50, mobiel 0031 (0)6 -12 663 647, E-mail: press.nl@visitsweden.com

Voor meer informatie over Zweden als reisbestemming en VisitSweden | Internet www.visitsweden.com, Tel 00800 3080 3080, Post: VisitSweden, Stortorget 3, SE-831 30 Östersund, Zweden

Specifieke informatie voor de pers vindt u op onze website onder http://www.visitsweden.com/VSTemplates/Article____8797.aspx

BEELDEN kunt u kosteloos downloaden via http://www.imagebank.sweden.se. Hier kunt u zich registreren. U ontvangt dan een persoonlijke toegangscode waarmee u vervolgens op ieder gewenst moment beelden kunt downloaden.

In de bijlage vindt u specifieke beelden van Göteborg als kerststad. Bij publicatie van de beelden verzoeken wij - indien vermeld- de naam van de fotograaf te vermelden.

Bij publicatie of overname van onze teksten verzoeken wij u vriendelijk een exemplaar toe te sturen.