Time : 15:33:08
Date : 30 November 2007
Sender Name: Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Crisiscentrum

Naar een business continuity planning voor de Federale Overheid Om voorbereid te zijn op een grieppandemie is het wenselijk dat de Belgische overheden een business continuity planning (BCP) uitwerken, als gevolg van een risico-analyse. De gevolgen van een grieppandemie kunnen immers aanzienlijk zijn en kunnen het Belgische en het internationale socio-economische leven verstoren.

Omwille van de mogelijke impact van een pandemie op het dagelijkse leven, heeft Binnenlandse Zaken de Federale Overheidsdiensten herinnerd aan hun rol bij de noodplanning en het crisisbeheer. Die rol staat omschreven in het Koninklijk Besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor de crisisgebeurtenissen en
-situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

De Federale Overheidsdiensten (FOD) worden ook gesensibiliseerd om een plan op te stellen voor de continuïteit van hun organisatie en de dienstverlening met hun partners.

Het risico van een grieppandemie
Bij een grieppandemie kan het absenteïsmepercentage oplopen tot 20 à 30 % (met pieken tot 50 %) over heel de bevolking, met als gevolg heel wat verstoringen in de maatschappij. Een pandemiegolf kan 8 tot 12 weken duren. Enkele weken of maanden daarna kan nog een tweede golf volgen. De uitdaging is dus een hoge afwezigheidgraad gedurende meerdere maanden op te vangen. Het effect ervan is vergelijkbaar met een situatie waarbij veel personeelsleden samen jaarlijks verlof nemen, maar dan onaangekondigd.

Doeltreffende samenwerking tussen de verschillende overheden is dus van fundamenteel belang. Omdat bij een grieppandemie tal van domino-effecten kunnen voorkomen, zullen de gevolgen in een bepaalde sector ook voelbaar zijn in andere domeinen.

Naar een business continuity planning
De overheid streeft ernaar om haar essentiële opdrachten voort te kunnen zetten bij een grieppandemie. Elk departement wordt verzocht een business continuity planning voor te bereiden voor haar organisatie en te zorgen dat de essentiële activiteiten van het socio-economische leven gehandhaafd blijven. BCP heeft tot doel om continuïteit te waarborgen en te voorzien in heropstartscenario's. Daarom gaan de FODs procedures in kaart brengen, nadenken over het aanmoedigen van telewerk en voorzien in een juridisch instrumentarium om flexibeler te kunnen werken, door bijvoorbeeld de interdepartementale mobilisering van personeel.

De Voorzitters van de Directiecomités van de Federale Overheidsdiensten hebben op 29 november 2007 vergaderd om de problematiek te bespreken van de uitbraak van een grieppandemie in ons land en in Europa in termen van Volksgezondheid en continuïteit in dienstverlening van de overheid. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan landgenoten die in het buitenland verblijven.

Deze thematiek werd besproken op initiatief van de Voorzitster van het Directiecomité van de FOD Binnenlandse Zaken - mejuffrouw Monique De Knop - in nauwe samenwerking met de FOD Volksgezondheid en het Interministerieel Coördinatiecomité Influenza. Dit initiatief wil de overheden bewust maken van het kapitale belang van planning, coördinatie en crisisbeheer in elke FOD. De vergadering was het volmondig eens met de vaststelling dat de interne communicatie aan het personeel op elkaar afgestemd moet worden tussen de verschillende departementen om maximale coherentie te bewaren.

Binnenlandse Zaken nodigt zijn collega's uit tot preventieve interne communicatie
Bij een grieppandemie kan men eenvoudige gewoonten aannemen om met de pandemie om te gaan. Bij virale ademhalingsaandoeningen kan de ziekte worden ingeperkt wanneer eenvoudige hygiëneregels worden toegepast. Daarom heeft de FOD Binnenlandse Zaken een informatiecampagne voor zijn personeel opgezet.

Het algemeen thema van de campagne is gericht op het aannemen van basisgewoonten. De campagne verloopt via verschillende informatiekanalen: e-mail, informatie op het intranet van het departement, infosessies en affichering in verschillende etappes.

Bijkomende informatie vindt u op volgende websites: www.influenza.be
www.crisis.ibz.be