Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 30 november 2007

Wageningse basisschool wint scholencompetitie met innovatief energienetwerk

Ratten en konijnen maken energie in 'netwerk van de toekomst'

Arnhem, 30 november - Het stadje 'Marsopia' met een biohuis, een windhuis, een zonnehuis, een wielhuis en een waterhuis. Onderling met elkaar verbonden met een echt netwerk waar stroom overheen loopt. Met dit creatieve werkstuk wonnen de leerlingen van groep 6 van de G.J. van den Brinkschool in Wageningen de eerste prijs in de Continuon-scholencompetitie 'Ontwerp het energienet van de toekomst'. Gebrek aan zon of wind geeft in Marsopia geen energieproblemen. Doordat alle huizen aan elkaar verbonden zijn, kan iedereen elkaar stroom leveren. Samen met Continuon-directeur Paul Corton, reikte Nicolette van Dam op 30 november de eerste prijs uit aan de trotse 'stroomstoten' en 'kabelbinken'.

Verbluffend
'Het is verbluffend om te zien hoe kinderen met zo'n best wel lastig onderwerp aan de slag gaan', vond directeur Paul Corton. 'Zo willen kinderen een combinatie van verschillende duurzame energiebronnen bij iedere wijk zodat je bij alle weersoorten toch lokaal groene energie kunt opwekken. In de werkstukken zie ik zonne- en windenergie, biogas, waterkracht bijeengebracht. Of een chip op je kleren om warmte-energie op te vangen. Eén school heeft zelfs een satelliet in hun werkstuk gebruikt. Logisch, want niet alleen is daar meer zonlicht, ook maak je bij het besturen van een modern energienet veel gebruik van datacommunicatie.'

Continuon ontving een twintigtal inzendingen voor de scholencompetitie. Veelal voorzien van enthousiaste reacties van de knutselende kinderen. 'Energie en elektro, dat is perfecto!' 'Je kunt straks stroom lenen van je buurman!' 'Zonder stroom kan je niks.' De jury vond het ontwerp van de G.J. van den Brinkschool het best, omdat 'er veel verschillende maar ook creatieve energiebronnen in zijn verwerkt. Wind, water, beweging, biogas, zon, allemaal aan elkaar verbonden met een netwerk. Het biohuis draait op uitwerpselen van huisdieren als ratten en konijnen, die in het bewegingshuis energie opwekken door in een tredmolentje te rennen. Ze hebben de functie en werking van een elektriciteitsnet goed begrepen. Bovendien kun je zien dat het met liefde is gemaakt en technisch knap is uitgevoerd. Er zit zelfs een werkende zonnecel op die een ventilator aandrijft.'

Online energiegame
De betrouwbaarheid van de energievoorziening is een hot issue. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe, duurzame vormen van energie. Die nieuwe, duurzame energieopwekkers stellen in de toekomst ook nieuwe eisen aan het elektriciteitsnet. Daar krijgen de kinderen van nu later volop mee te maken. Om hen nu al te betrekken bij dit vraagstuk, ontwikkelde Continuon een kindercampagne, met als centraal vraagstuk 'hoe komt stroom in mijn huis?'.

Alle scholen in het Continuon-gebied kregen een lespakket over dit onderwerp toegestuurd en op tientallen scholen hebben medewerkers van Continuon een gastles verzorgd. Dit lespakket is nog steeds te downloaden op www.debliksems.nl. Daarnaast is een online spel gemaakt, dat inmiddels door zo'n 30.000 kinderen is gespeeld. In het spel 'De Bliksems' moeten verschillende energieopwekkers verbonden worden aan elkaar en met een stad of dorp. Hoe energiezuiniger of milieuvriendelijker dit gebeurd, hoe meer punten.

Innovaties
Het netwerk van Continuon hoort met een leveringsbetrouwbaarheid van 99,99 procent voor zowel elektriciteit als gas tot de beste van Europa. In de toekomst zal er veel aan de energievoorziening veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor de netten die Continuon beheert. Continuon wil voortdurend vernieuwen: om zijn netten geschikt te maken voor het transport van alternatieve energievormen, om decentrale opwek mogelijk te maken en om efficiënter te gaan werken. Voorbeelden van zulke vernieuwingen zijn storingen die zichzelf automatisch melden via het mobiele telefoonnetwerk, dynamische netten waarin bewoners ook energieproducent zijn, kleine robotjes die een gasleiding van binnen inspecteren, maar ook een systeem om tot op enkele minuten nauwkeurig te bepalen wanneer de monteur voor de deur van de klant staat.

Over Continuon
Continuon Netbeheer is verantwoordelijk voor het distribueren en transporteren van elektriciteit en gas in grote delen van de provincies Friesland, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Als onafhankelijk netbeheerder staat de onderneming onder toezicht van de Directie Toezicht Energie (DTe). Continuon Netbeheer is een 100 procent dochter van energieonderneming Nuon.