Gemeente Tilburg

Start aanmelden jeugdlintjes

Vóór 1 maart a.s. aanmelden voor eerste "jeugdlintjesregen" in 2008 Vanaf vandaag kunnen mensen jonge Tilburgers aanmelden voor een jeugdlintje. Wie kinderen of jongeren kent die voor zo´n lintje in aanmerking komen, kan deze aanmelden via het aanmeldformulier op www.tilburg.nl (zoekterm jeugdlintjes). Het formulier is ook op te vragen via telefoonnummer (013) 542 80 96.

Op 25 april 2008 reikt de burgemeester voor de eerste keer jeugdlintjes uit als waardering voor jonge inwoners die iets bijzonders doen voor anderen of voor de stad. Aanmelden kan tot 1 maart voor de lintjesregen 2008.

Wethouder Marieke Moorman van Jeugdparticipatie is verantwoordelijk voor de jeugdlintjes. "Tilburg heeft veel jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of voor de stad. Zij zijn een voorbeeld en mogen best eens in de schijnwerpers staan. We roepen ouders, leraren, mensen in verenigingen, enzovoort op via, mupi´s, flyers en met behulp van internet om extra op te letten en kinderen en jongeren die dat verdienen aan te melden."

Wie verdient een lintje? Voor een jeugdlintje komen in aanmerking: inwoners van de gemeente Tilburg tussen 6 en 18 jaar, die zich al lange tijd voor anderen of voor de stad inzetten óf een hele bijzondere, eenmalige prestatie met maatschappelijke betekenis hebben geleverd. Denk bijvoorbeeld aan de jongen die iedere dag de hond van zijn bejaarde buurvrouw uitlaat of aan jongeren die zich al jaren belangeloos inzetten voor een vereniging. Maar ook aan kinderen die een inzamelingsactie organiseren voor het goede doel of aan het meisje dat regelmatig haar gehandicapte broertje wegbrengt. Voor heldendaden en sportprestaties zijn andere (gemeentelijke) onderscheidingen. Die komen niet in aanmerking voor een jeugdlintje.

Hoe verdien je een lintje? Iedereen kan iemand aanmelden voor een lintje; vaders, moeders, opa's, oma's, vriend(inn)en, buren, leraren, (sport)begeleiders en ga zo maar door. Zij kennen de bijzondere kinderen en jongeren in hun omgeving en worden dan ook uitgenodigd om kandidaten voor te dragen.

Een deskundige jury bekijkt ieder jaar alle aanmeldingen die vóór 1 maart zijn binnen gekomen. Zij selecteert hieruit de tien beste, meest bijzondere kandidaten en draagt deze voor aan het college. Het college kent met ingang van 2008 jaarlijks maximaal tien jeugdlintjes toe.



Gemeente Tilburg