Gemeente Vlieland

Plattelânsprojekten Waddeneilanden steunt educatieproject Op stap met Douwe en Dirkje op de Waddeneilanden

De musea van de Friese Waddeneilanden willen in het schooljaar 2008-2009 gezamenlijk van start met het educatieproject Op stap met Douwe en Dirkje op de Waddeneilanden.

Dit project is bedoeld voor alle basisschoolleerlingen groep 5 van de eilanden. Het project wordt uitgevoerd door de Museumfederatie Fryslân en laat de leerlingen zien hoe het dagelijkse leven op de eilanden rond 1910 was. Het gebiedsplatform Waddeneilanden adviseert Gedeputeerde Staten om een bedrag van EUR 20.000 beschikbaar te stellen uit het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP), thema Cultuur.

De basisscholen op de eilanden hebben behoefte aan een museaal programma voor het basisonderwijs, waarin de eigen omgeving centraal staat. Op speelse wijze komen de leerlingen straks in het educatieproject in aanraking met thema's zoals kleding, wonen, werken en school. Zowel op school als in het museum zullen de leerlingen actief bezig zijn met het oefenen van onderzoeksvaardigheden met authentieke bronnen. De Museumfederatie Fryslân heeft in 2006 het project `Op stap mei Hidde en Hiske, jong yn 1910' in Fryslân geïntroduceerd. Dit Friese project heeft een vertaalslag nodig om ook op de eilanden gebruikt te kunnen worden. De Museumfederatie gaat dit in opdracht van de Stichting Amelander Musea en in samenwerking met de plaatselijke musea van de Friese eilanden uitvoeren. De lokale musea leveren de kennis en werken in overleg met de scholen het project verder uit. Het project kost in totaal EUR 40.832.

Hieronder vindt u een tweetal andere projecten die een positief advies hebben gekregen van het gebiedsplatform Waddeneilanden.

100 jaar Staatsbosbeheer op Vlieland

Staatsbosbeheer gaat in 2008 diverse projecten op Vlieland uitvoeren. Een goede aanleiding hiervoor is de 100 jaar aanwezigheid van Staatsbosbeheer op het eiland. Enkele voorbeelden zijn de restauratie van de vangpijp bij de voormalige eendenkooi, de bouw van een vogelkijkhut, een expositie in Informatiecentrum De Noordwester, een tentoonstelling in het museum Tromp's huis en het maken van een fiets- en wandelroute met beschrijving. De kosten voor het totaal van alle projecten zijn geraamd op ruim EUR 86.000. Het gebiedsplatform adviseert Gedeputeerde Staten om uit het provinciaal Meerjarenprogramma, thema Natuur een bijdrage van EUR 25.802 beschikbaar te stellen.

Doe watt minder op school

Alle vijf Waddeneilanden hebben de ambitie om in 2020 zelfvoorzienend te zijn. De Duurzame Energie Teams hebben een belangrijke rol om deze ambitie waar te maken. Zij vinden het belangrijk om ook de scholen te betrekken bij duurzame energie en energiebesparing. Van het energiegebruik op school kunnen de leerlingen veel leren: waar komt de energie vandaan? Hoe wordt het gemeten? Wat moet je ervoor betalen? De gemeente Ameland heeft namens de Duurzame Energie Teams van alle eilanden een bijdrage gevraagd voor het educatieproject `Doe watt minder op school' voor alle leerlingen van het basisonderwijs. Het gebiedsplatform adviseert Gedeputeerde Staten om uit het provinciaal Meerjarenprogramma, thema Milieu een bijdrage van EUR 12.000 beschikbaar te stellen. Het project kost in totaal EUR 40.000.

Plattelânsprojekten

De belangrijkste taak van het gebiedsplatform Waddeneilanden is het adviseren van het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen die uit dit gebied komen. Het gebiedsplatform bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en uit themadeskundigen uit het gebied. De provincie Fryslân is

in 2001 gestart met Plattelânsprojekten om een impuls te geven aan projecten op het platteland. Plattelânsprojekten staat voor de gebiedsgerichte aanpak in Fryslân. Deze aanpak heeft twee pijlers: goede projectideeën en subsidies bij elkaar brengen en het bevorderen van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en overheden. In elk van de gebieden is een gebiedsplatform opgericht.