Vlaamse Overheid

in Vlaanderen

Uniforme registratie schuldenproblematiek in Vlaanderen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 30 november 2007

Niet zelden berichten media dat de schuldenproblematiek in Vlaanderen groeit. Het beschikbare cijfermateriaal en de geregistreerde gegevens over de schuldenproblematiek in Vlaanderen zijn vandaag echter te beperkt om diepgaande analyses te kunnen maken. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, voert daarom een uniform registratiemodel in voor elke erkende instelling voor schuldbemiddeling. Met de registratiegegevens kunnen in de toekomst meer gerichte beleidsmaatregelen over deze problematiek worden ontwikkeld.

Met een uniform registratiemodel kan er beter geregistreerd worden wat bijvoorbeeld de aard is van de schulden of wat het profiel is van de schuldenaar. Op die manier kunnen alle betrokken instanties hun preventie- en hulpverleningsbeleid effectiever organiseren. Het registratiemodel, dat vanaf 2008 gebruikt zal worden, werd samen met de vertegenwoordigers van de centra algemeen welzijnswerk en de OCMW's ontwikkeld.

De online registratie bestaat uit een jaarlijkse registratie en een uitgebreide registratie.

De jaarlijkse registratie registreert het aantal dossiers budget- en schuldhulpverlening, verdeeld naar de verschillende vormen.

De uitgebreide registratie, die via een steekproef per erkende instelling zal worden uitgevoerd, omvat een gestandaardiseerde vragenlijst per dossier waarin sociaal-demografische gegevens, sociaal-economische gegevens, schuldenlast en dienstverlening worden opgenomen. De uitgebreide registratie zal in 2008 en 2009 worden uitgevoerd en daarna tweejaarlijks.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be