Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Bouwconcerns in beeld 2006/2007

---

Grote bouwconcerns profiteren van opleving economie

De naar omzet gemeten tien grootste Nederlandse bouwbedrijven realiseerden vorig jaar een omzet van bij elkaar 25 miljard euro; gemiddeld 13 procent meer dan in het jaar daarvoor. De meeste concerns, veel bedrijven zijn via werkmaatschappijen in diverse sectoren van de bouw actief, verwachten dit jaar een voortzetting van de groei. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in het rapport Bouwconcerns in beeld.

De omzetgroei ging ook gepaard met een verbetering van de winstgevendheid. De netto resultaten stegen, in procenten van de omzet, van gemiddeld 2,4 tot 2,8. Daarmee bleven de winstmarges nog wel aan de lage kant. Dit geldt niet voor de vooral internationaal werkzame natte waterbouwbedrijven. Deze boekten resultaten, die zich kunnen meten met die van best presterende bouwbedrijven in Europa.

Projecten op het gebied van publiekprivate samenwerking (pps) worden voor de grote concerns steeds belangrijker. Vooral de grote Franse en Spaanse concerns behalen hier een aanzienlijk deel van hun omzet (10 à 30 procent) uit.

Zie publicatie: Bouwconcerns in beeld 2006/2007