Gemeente Arnhem

Hennep en verboden wapens tevoorschijn in Malburgen (30-11-07) Resultaat gezamenlijke handhavingsactie Kamillelaan/Zuringstraat

Gemeente Arnhem, politie Gelderland-Midden, Openbaar Ministerie en Belastingdienst hebben donderdagmiddag en -avond 29 november een handhavingsactie uitgevoerd rond het plein van de Kamillelaan en Zuringstraat in de wijk Malburgen. De actie vond plaats in verband met klachten uit de buurt. Bijna alle 32 panden in de Kruidenbuurt in Malburgen-Oost, waaronder negen bedrijfspanden, zijn gecontroleerd. Aangetroffen is o.a. een drogerij met 10 kilo toppen van hennepplanten, goed voor 4 kilo cannabis, verkoopwaarde meer dan 20 mille. De vermoedelijke beheerder van de drogerij is aangehouden en na verhoor vrijgelaten.

De handhavingsactie werd uitgevoerd door in totaal 35 medewerkers van politie, gemeente (burgerzaken, bouw- en woningtoezicht, sociale recherche), Openbaar Ministerie en Belastingdienst. Het doel van deze zogenoemde integrale handhaving is om een eind te maken aan vrijplaatsen van criminaliteit, fraude en overlast. Door handelend op te treden, laat de overheid aan de bewoners en aan de overtreders zien dat zij zulke situaties niet accepteert. Voor het gebied rond het plein Kamillelaan/Zuringstraat zijn eerder maatregelen getroffen, zoals de instelling van een verbod op alcoholgebruik op straat, de invoering van een parkeerzone tegen wildparkeren, en een vermindering van het aantal hangplekken. Bovendien wordt het gebied opnieuw ingericht. De overlast is afgenomen, maar niet verdwenen; wijkplatform en buurtbewoners vroegen om optreden.

De handhavingsactie heeft het volgende opgeleverd: De politie vond een hennepdrogerij in een woning aan de Kamillelaan. Henneptoppen, bij elkaar zon 10 kilo met een straatwaarde van ruim 20.000 euro, lagen op rekken in de kelder van de woning te drogen. De bewoner, een 39-jarige Arnhemmer is aangehouden en na verhoor heengezonden. Omdat de man nog vier boetes open had staan en die niet kon betalen, is zijn auto in beslag genomen en weggesleept. In een woning aan de Laurentiuslaan trof de politie een aantal wapens aan. Een werpster en een niet van echt te onderscheiden imitatiewapen werden in beslag genomen.
In een woning, waar negen bewoners staan ingeschreven, bleken nog drie anderen (die er niet-staan ingeschreven) te wonen. De gemeente onderzoekt of deze bewoning voldoet aan de bouw - en brandveiligheidsvoorschriften. Ook wordt er nog een nadere adrescontrole uitgevoerd.
Een pand bleek puur als postadres te worden gebruikt. Onderzocht wordt of het postadres dient voor het uitvoeren van illegale activiteiten. De sociale recherche onderzoekt de mogelijkheid van uitkeringsfraude door bewoners van enkele panden. Het gaat om gevallen, waarbij de uitkeringssituatie niet overeen stemt met de registratie in het bevolkingsregister. Zo bleek een bewoonster, die een uitkering als alleenstaande ontvangt, kennelijk samen te wonen met een partner. Een winkel is verbouwd tot woonruimten zonder de noodzakelijke bouwvergunning. Een horecazaak beschikt niet over een deugdelijke nooduitgang.
Bij twee ondernemers stelt de Belastingdienst nader onderzoek in, of zij een juiste aangifte hebben gedaan.
De parketpolitie heeft enkele nog openstaande boetes geïnd op verschillende adressen in de buurt.

De uitvoerende diensten kregen alle medewerking van eigenaren en gebruikers van panden. Niet-aanwezige eigenaren werden gebeld en kwamen alsnog. De controleurs hebben zich toegang verschaft tot een gesloten supermarkt, waar overigens niets loos bleek.

Derde actie
Burgemeester Pauline Krikke: Na het Spijkerkwartier en het gebied rond de Hommelsepoort was dit de derde integrale handhavingsactie binnen een jaar tijd. Gemeente, Openbaar Ministerie, politie en Belastingdienst hebben daartoe vorig jaar een convenant gesloten. Als er klachten uit de buurt komen of als wij daar zelf aanleiding toe zien, treden we gezamenlijk op. Dit handhavingsbeleid werkt. Ik sluit niet uit dat wij deze acties vaker gaan uitvoeren.