GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

30 november 2007

GAIA roept alle steden en gemeenten op om beruchte circus Rafaël te bannen

De dierenrechtenorganisatie GAIA roept alle burgemeesters van steden en gemeenten op om het beruchte circus Rafaël onder geen enkel beding nog toe te laten op hun grondgebied. De oproep van GAIA volgt op een actie van de federale politie, die vandaag in samenwerking met de Dienst Dierenwelzijn (Diergeneeskundige Inspectie) van de FOD Volksgezondheid in het circus Rafaël drie leeuwenwelpen in beslag genomen heeft. De dieren zijn overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Maar de leeuwenwelpen zijn niet de enige overtredingen, die konden worden vastgesteld. De hybride roofdieren hebben geen wettelijk verplicht buitenverblijf. Ook de huisvesting van de gedomesticeerde dieren beantwoordt niet aan de wettelijke vereisten.

Drie leeuwenwelpen van circus Rafaël werden in beslag genomen.

Ook de plaatselijke overheid van Lebbeke gaat niet vrijuit, zegt GAIA. Vooraleer je als burgemeester een circus toelaat in een gemeente zonder verbod op wilde dieren, moet je eerst nagaan of dat circus de wet zal naleven en op de voorziene standplaats voldoende ruimte biedt in overeenstemming met de wettelijke vereisten. Is dat niet geval, dan laat je het circus niet toe. Dat is in Lebbeke duidelijk niet gebeurd. `In Lebbeke was de laksheid troef', weet GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch, die verder grote bedenkingen heeft bij het feit dat ondanks de andere wetsovertredingen het circus gewoon mag blijven staan.

Circus Rafaël heeft een zeer kwalijke reputatie. Begin oktober moest het circus opkrassen in Kortijk omdat het de voorafgaandelijke afspraken in verband met de naleving van de dierenwelzijnswetgeving en het plaatselijke verbod op wilde dieren in de wind sloeg. Het circus ging in proces tegen de beslissing van de Kortrijkse burgemeester Stefaan De Clerck, maar het ving bot bij de rechtbank. Ook in andere gemeenten bleek het circus in overtreding met de wetgeving. Enkele jaren geleden sloeg circus Rafaël, toen nog met een andere naam (European Flying Circus), zonder toelating zijn tenten op in Etterbeek, waar de eigenaar zonder officiële toelating met wilde dieren scholen bezocht. Toen al sloeg hij het bevel van de plaatselijke burgemeester in de wind om op te krassen.

Inmiddels laten 95 steden en gemeenten in ons land geen circussen meer toe met wilde dieren. GAIA doet een oproep aan de gemeenten, die zo'n maatregel nog niet hebben ingevoerd, om dat goede voorbeeld te volgen.