GroenLinks

Kabinet kiest voor uitzichtloze aanpak Afghanistan

30 november 2007

Na een half jaar gedraal van het kabinet weten we eindelijk wat we al wisten: Nederland zwemt in een fuik door de vechtmissie in Afghanistan te verlengen. GroenLinks vindt dat deze missie geen oplossingen biedt voor Afghanistan.

Nederland begeeft zich met de verlenging van deze uitzichtloze vechtmissie in een moeras zonder einde. Wat een gemiste kans om niet te kiezen voor een alternatieve strategie voor Afghanistan die wél bijdraagt aan de wederopbouw van het land. Want de veiligheidssituatie in Afghanistan is dramatisch verslechterd sinds de Navo er zijn offensief heeft uitgebreid. De papaverproductie die de opstand financiert, rijst de pan uit. De Taliban verspreidt haar aanwezigheid weer door het land. Buurland Pakistan kan of wil de trainingskampen voor nieuwe strijders niet aanpakken. De Afghaanse overheid is verlamd door onvermogen en corruptie. En de NAVO maakt vele burgerslachtoffers en verliest de steun van de bevolking.

De vechtmissie is ook enorm kostbaar: er gaat nog eens ruim een miljard euro naar de oorlog zonder oplossingen. Dat is een enorme vorm van geldverspilling, terwijl de hoofdstad Kaboel nog niet eens elektriciteit heeft. De twintig miljoen extra voor onderwijs en zorg steekt daar zeer schamel tegen af.
Niemand van de Navo-bondgenoten wil Nederland in dit Afghaanse wespennest aflossen. Nederland zou na twee jaar worden afgelost, maar volgt nu zichzelf op. Daar staan alleen enkele symbolische splinterversterkingen uit vijf of zes verschillende landen tegenover. Opnieuw zijn er geen duidelijke afspraken over de afbouw van de Nederlandse aanwezigheid.

Uit niets blijkt of de regering lessen heeft getrokken uit het falen van de aanpak tot dusverre. Business as usual in Uruzgan, lijkt de regering te willen zeggen. Dan is zij ziende blind en horende doof voor het dagelijkse lot van miljoenen Afghanen. Die worden immers het hardst getroffen door het uitblijven van duurzame veiligheid, wederopbouw, rechtvaardigheid en politieke stabiliteit.

Heel andere overwegingen spelen kennelijk een rol: de wens om tot de offensieve kopgroep van de Navo te behoren, een trouwe bondgenoot van Amerika te blijven, ambitieniveaus van de krijgsmacht tegemoet te komen, en een onverminderd geloof in de oorlog tegen terrorisme. Of blijven we in Uruzgan omdat we Afghanistan niet in de steek mogen laten, zoals commandant der strijdkrachten Dick Berlijn suggereert? Dat is je reinste morele chantage. Er zijn vele andere manieren om de Afghanen niet in de steek te laten.

Alle aandacht zou uit moeten gaan naar de opbouw van het Afghaanse leger, de politie en de rechtsstaat. Papaverhandelaren, corrupte krijgsheren en Pakistaanse trainingskampen moeten worden aangepakt. Er is veel geld en aandacht nodig voor zichtbare wederopbouw voor de bevolking in de provincies. Onderhandelingen met de Taliban zijn onontkoombaar, opdat zij de wapens neerleggen. De rol van de VN, civiel toezicht en diplomatie dient te worden versterkt. En er moet een eind komen aan de oorlog tegen terrorisme die in de wereld grote verdeeldheid heeft gebracht. Dat betekent ook een einde aan de luchtbombardementen die veel onschuldige slachtoffers maken.

In plaats daarvan kiest het kabinet voor verlenging van het oorlogsscenario. GroenLinks is van mening dat dit scenario duurzame vrede in Afghanistan in de weg staat. Door de focus op militaire instrumenten raken diplomatie en wederopbouw ondergesneeuwd. De Navo is daarmee onderdeel van het probleem in plaats van onderdeel van de oplossing geworden. GroenLinks steunt deze missie niet en pleit voor een alternatieve, meer civiele strategie van wederopbouw.

Mariko Peters