CDA

Van Heugten: Slim bouwen om woningnood aan te pakken

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie heeft Tweede Kamerlid Ruud van Heugten gesproken over het woon- en wijkbeleid in Nederland.

Het woningtekort kan volgens hem veel slimmer aangepakt worden. âWoningnood suggereert dat als je maar veel woningen bouwt, dat dan de nood gelenigd wordt. In de naoorlogse jaren was dat wellicht het geval. Maar op dit moment lost het simpelweg bouwen van veel woningen de problemen niet op. Want de huidige problemen zijn divers en verschillen per regio. De juiste woning op de juiste plek bouwen is daarom belangrijker dan het blind bouwen van grote aantallenâ. De CDA-fractie vindt dat bij woningbouw niet blind aangestuurd moet worden op aantallen, maar allereerst op continuïteit, diversiteit en kwaliteit, en een betere verdeling over steden en hun randgemeenten.

Van Heugten pleitte in het debat ook voor een sterke en doordachte aanpak van zogeheten krimpregioâs. In bijvoorbeeld Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeuws Vlaanderen neemt het bevolkingsaantal nu af. Via een motie drong Van Heugten er bij de regering op aan om verpaupering en afnemende leefbaarheid in deze regioâs te voorkomen.

Stimuleringsfonds volkstuinen
Het Kamerlid diende een amendement in voor de oprichting van een Stimuleringsfonds volkstuinen in steden. Van Heugten: âVolkstuinen en tuindersverenigingen hebben voor steden een grote meerwaarde voor de leefbaarheid. Het zijn waardevolle groenvoorzieningen die vanwege de noodzaak tot inbreiding in steden vaak opgeofferd worden. Met dit amendement creëren we meer ruimte voor volkstuinenâ.

Ook pleitte het CDA voor een aanpassing van de Huisvestingswet, zodat gemeenten bij het toewijzen van huizen voorrang kunnen verlenen aan 'eigen' starters en mantelzorgers. Van Heugten: âMantelzorgers hebben een onmisbare functie in onze maatschappij. We moeten hen de gelegenheid bieden om naasten te verzorgen. Dit kan door hun voorrang te verlenen als zij in de buurt willen wonen van degene die ze verzorgen.â

---