Gemeente Sint-Oedenrode


Sint-Oedenrode, 30 november 2007

IntentIe tot bestuurlIjke fusIe tussen sWo en bWI
Zaterdag, 24 november j.l. hebben de besturen van de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) en de Brede Welzijnsinstelling (BWI) de intentie uitgesproken om over te gaan tot een bestuurlijke fusie.
Miniconferentie
In de Riethof in Boskant heeft afgelopen zaterdag een miniconferentie plaatsgevonden. Naast beide instellingen waren diverse raadsleden, het voltallige college en ambtelijke en externe ondersteuning aanwezig. Het ochtendgedeelte stond in het teken van het welzijnswerk in relatie tot de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Aan de hand van 3 thema's, te weten: Burgerparticipatie, Jong & Oud en Mantelzorg & Vrijwilligerswerk is gediscussieerd over de rol van het welzijnswerk in de WMO. Al pratende blijkt de WMO voor beide instellingen grote inhoudelijke kansen te bieden en voor het welzijnswerk een belofte voor de toekomst. Geconstateerd is wel dat daadkracht, innovatief vermogen, continuïteit en een lokale insteek belangrijke voorwaarden zijn om die kansen en mogelijkheden ook te kunnen benutten.
Tijdens het middaggedeelte is in besloten kring gesproken over de sterke en zwakke kanten van beide instellingen én over de kansen en bedreigingen voor de twee instellingen. Geconcludeerd is dat, alhoewel er voor beide dezelfde kansen en bedreigingen zijn, er toch ook sprake is van grote verschillen qua omvang, methodiek en dienstverleningsconcept. Toch meenden de besturen van beide organisaties dat een bestuurlijke fusie voor beide positieve ontwikkelingen op kan leveren. Te denken valt hierbij aan: een versterking van de concurrentiepositie, een sterkere bedrijfsvoering (met name administratie), een meer integraal en completer aanbod van activiteiten en een groter innovatief vermogen. Concept-convenant
De besturen hebben de kanttekening gemaakt dat een dergelijke fusie alleen zin heeft als er een sterke basis is. Die basis wordt in belangrijke mate bepaald door de vraag en de financiële input van de gemeente. De gemeente heeft daarom toegezegd op zeer korte termijn een concept-convenant op te stellen waarin de gemeente o.a. toezegt de gefuseerde instelling te zullen faciliteren en continueren.
Dit voornemen en de betrokkenheid van de gemeente gaven de doorslag voor beide besturen tot het uitspreken van de intentie om per 1 juli 2008 een bestuurlijk gefuseerde instelling te realiseren.