Ingezonden persbericht


Gent, 14 november 2007

Persbericht

Colloquium 'Het Gruuthuse-handschrift in woord en klank' en concert 'Meer es in u. Liederen uit & rondom het Gruuthuse-handschrift' op 30 november 2007

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde organiseert op 30 november een colloquium over het Gruuthuse-handschrift, gevolgd door een concert met een aantal liederen uit deze beroemde verzameling in een nieuwe uitvoering. In februari werd bekend dat het Gruuthuse-handschrift Vlaanderen had verlaten, maar eigenlijk is het nooit toegankelijker geweest dan sindsdien. Niet alleen wetenschappers, maar alle belangstellenden kunnen nu op de site van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag (http://www.kb.nl/gruuthuse) door het handschrift bladeren, de teksten lezen en zelfs een aantal liederen beluisteren.

De hernieuwde aandacht die daarmee voor deze oudste muzikale bron in de Nederlandse taal is ontstaan, is voor de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde de aanleiding geweest om samen met de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en de Soevereine Hoofdkamer van Retorica De Fonteine te Gent een colloquium te organiseren waarop de recentste onderzoeksresultaten zowel aan specialisten als aan geïnteresseerde leken worden voorgesteld.

Aan het woord komen: Noël Geirnaert (Stadsarchief Brugge) over de betekenis van het Gruuthuse-handschrift in het Brugge van omstreeks 1400, Herman Brinkman en Ike de Loos over de nieuwe editie die aan het Huygens Instituut (Den Haag) wordt voorbereid, Johan Oosterman (Radboud Universiteit Nijmegen) over de gebeden, Joris Reynaert (Universiteit Gent) over artes-aspecten in enkele Gruuthuse-teksten en Karl Kuegle (Universiteit Utrecht) over de muziek. Maria Kaldenhoven (Koninklijke Bibliotheek Den Haag) zal toelichting verstrekken over het nieuwe onderzoek dat met behulp van nieuwe scantechnieken mogelijk wordt.

's Avonds is er in het academiegebouw een concert met liederen uit het Gruuthuse-handschrift. Dit concert kreeg de titel 'Meer es in u', de wapenspreuk van de familie Gruuthuse. Het ensemble Fala Música o.l.v. Maurice van Lieshout brengt een aantal gloednieuwe vertolkingen, die het product zijn van een intense samenwerking met de musicologe Ike de Loos, die de uiterst moeilijk te ontcijferen muzieknotatie voor haar rekening neemt in de editie die op het ogenblik aan het Huygens Instituut te Den Haag wordt voorbereid. Fala Música zal de verschillende genres uit het handschrift belichten, zoals meiliederen, nieuwjaarsliederen, zotte liederen, hoofse liederen. De muziek van alle liederen is opnieuw gereconstrueerd, en veel van de bekende liederen, zoals Aloeette, hebben hierbij een metamorfose ondergaan. Daarnaast staan er een aantal minder bekende maar niet minder fraaie liederen op het programma, zoals enkele liederen rond de dood van de beroemde zanger Egidius. Het ensemble zal de liederen plaatsen in de context van het polyfone repertoire uit die tijd.

Colloquium en concert vinden plaats op vrijdag 30 november in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18, 9000 Gent. Het colloquium wordt gehouden van 10.30 tot 12.30 uur en van 14 tot 17 uur. Deelname aan het colloquium is gratis, u moet wel vooraf aanmelden op info@kantl.be of telefonisch op 09/2659340.

Het concert begint om 20 u. (deuren 19.30 u.) Toegangsprijs: 12 euro, 9 euro voor reductiehouders. Reserveren kan op info@kantl.be of telefonisch op 09/2659340.

Programma colloquium: http://www.kantl.be/index.php?pag=48&item=71 Programma concert: http://www.kantl.be/userFiles/files/meeresinu_programma.pdf Meer informatie over het concert: http://www.kantl.be/userFiles/files/meeresinu_toelichting.pdf

Colloquium en concert worden georganiseerd met de steun van de Stad Gent.