Socialistische Partij

Scholieren verhogen druk op regering

30-11-2007 * "Geen ophokplicht maar kwaliteit". Dat was de boodschap die SP-Kamerlid Jasper van Dijk meegaf aan 15.000 demonstrerende scholieren op het Museumplein in Amsterdam. Volgende week vraagt Van Dijk staatssecretaris Van Bijsterveldt om geen boetes aan scholen uit te delen. Er moeten eerst genoeg leraren zijn, pas dan kan er weer over onderwijstijd gepraat worden."

Van Dijk is onder de indruk van de demonstratie van het Laks, waar ook de onderwijsbonden zich bij hebben aangesloten. Leraren hebben net zo goed last van de starre urennorm, waardoor zij 's avonds moeten overwerken. Van Dijk: "De regering houdt krampachtig vast aan de 1040-urennorm, maar die werkt nu averechts. Die nutteloze uren slaan nergens op. Het is onzin om leerlingen op te sluiten in lokalen zonder inhoud. De urennorm is een middel, niet het doel. Duizenden leerlingen en leraren zeggen vandaag dat zij het zat zijn. Actievoeren heeft zin, want de regeringspartijen staan op het punt om overstag te gaan." Scholen die de norm niet halen, worden beboet. Van Dijk wil dat die boetes van tafel gaan:"Er moeten eerst genoeg leraren zijn. Dan krijgen scholen, leraren en leerlingen de kans om de schooldagen zinvol in te richten"

De huidige problemen met veel nutteloze uren zijn het gevolg van jarenlange bezuinigingen in het onderwijs, aldus van Dijk: "Hierdoor zijn nieuwe leraren helaas moeilijk te vinden, terwijl lesgeven een prachtig vak is. Leraren verdienen alle ruimte om daarmee aan de slag te gaan."