B EN W BERICHTEN 2007 - 43 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 NOVEMBER

Burgemeester

1. (27-11) Het college van B en W stelt op donderdag 6 december de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor het jubileum van 400 jaar Japans-Nederlandse handelsbetrekkingen. In 1609 werd door de Japanse Shogun Tokugawa Ieyasu toestemming verleend aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie voor de oprichting van een permanente handelspost. Deze handelspost markeert de eerste officiële overeenkomst tussen de twee landen. In 2009 wordt het 400-jarige jubileum in Nederland en Japan door vele partijen via diverse festiviteiten gevierd. Burgemeester Opstelten en de Japanse ambassadeur zijn gastheer tijdens deze bijeenkomst op het stadhuis.

2. (27-11) Het college gaat akkoord met de voorgenomen reis van wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) naar Oslo op 2 december op uitnodiging van de burgemeester van Oslo, de heer Fabian Stang. Op 3 december verricht wethouder Kriens samen met hem de kaphandeling van de 57e kerstboom. Hierbij zijn ondermeer de Nederlandse ambassadeur, de heer Ronald van Roeden, en diverse bestuurders uit Oslo aanwezig. De Noorse kerstboom wordt op 12 december op de Coolsingel geplaatst.

3. (27-11) Het college van B en W stelt 17.000 euro beschikbaar om het archief van Pim Fortuyn toegankelijk te maken. De erfgenamen van de heer Fortuyn hebben het archief in 2007 in bewaring gegeven aan het Gemeentearchief Rotterdam. Het archief wordt eerst geordend, beschreven en geschoond en daarna ter inzage gelegd voor het publiek.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (27-11) De gemeente gaat een hernieuwde samenwerking aan met de twintig gemeenten in de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten (RMC) van de regio Rijnmond. Doel is om de gezamenlijke aanpak en registratie van schoolverlaters in de leeftijd van 18 tot 23 jaar te versterken. Aanleiding voor de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst is de uitbreiding van 3 naar 4 subregio's en de vastlegging van de bestaande bestuurlijke aansturing. Het college heeft de wethouder onderwijs gemachtigd de samenwerkingsovereenkomst te tekenen.

2. (27-11) Het college heeft besloten om het pand aan de Nieuwstraat 15 aan te kopen. Het pand is bestemd voor de herhuisvesting van de Jan Prinsschool en de Willibrordschool. Zij moeten verhuizen vanwege de bouw van de Markthal in het Laurenskwartier. ROC Zadkine, de huidige eigenaar van Nieuwstraat 15, verhuist naar het Hofplein.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (27-11) Wethouder Bolsius heeft 27 november jl. namens het college Rotterdammers bedankt op de Dag van de Schouwers. De betrokken bewoners gaan regelmatig mee met medewerkers van Gemeentewerken, Roteb, Stadstoezicht en de deelgemeenten om te beoordelen (schouwen) of hun buurt schoon en heel is. Speciaal voor deze bewoners is de jaarlijkse Dag van de Schouwers georganiseerd. Het beoordelen of Rotterdam schoon en heel is, gebeurt aan de hand van zogenoemde kwaliteitsbeelden. De hoeveelheid zwerfvuil, de aanwezigheid van hondenpoep, de afvalbakken, graffiti en onkruid spelen een belangrijke rol in de beoordeling.


* (27-11) Het college heeft de Derde Bestuursrapportage 2007 van de gemeente Rotterdam vastgesteld. In deze rapportage wordt per beleidsveld verslag gedaan van de uitvoering van de begroting 2007 en de financiële stand van zaken van het derde kwartaal 2007. De Bestuursrapportage geeft ook een beeld van de uitvoering van het collegeprogramma. Het college informeert de raad elk kwartaal over de stand van zaken.


* (27-11) In de polder Zestienhoven verdwijnen 247 volkstuinen vanwege de realisatie van het plan 'Parc Zestienhoven'. Ter vervanging besloot het college eerder om het bestaande volkstuinencomplex 'Terbregge' aan de Lage Limiet (deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek) uit te breiden. Het college heeft nu besloten dit volkstuinencomplex verder uit te breiden met twee aangrenzende percelen grond. Verder heeft het college besloten het aangrenzende nutstuinencomplex één te maken met het volkstuinencomplex 'Terbregge'.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (20-11) Het college van B en W heeft het raadsvoorstel vastgesteld tot afdoening van twee moties, die betrekking hebben op het programma Mensen Maken de Stad.

De eerste motie (2003/1005) van de heer Van der Hilst (Leefbaar Rotterdam) gaat over de samenhang tussen de centrale regie van Mensen Maken de Stad en de programma's Veilig en Schoon en Heel.

Door de gebiedsgerichte aanpak van dit college op het gebied van sociaal beleid krijgt de regierol van de deelgemeenten beter invulling. Dat leidt ook tot een betere afstemming tussen betrokken partijen bij de uitvoering op deelgemeenteniveau. Het collegeprogramma dient daarbij als inhoudelijk kader. Het college stelt dat er sprake is van stedelijke inhoudelijke regie en dat daarmee de motie wordt uitgevoerd

De tweede motie (2006/2823) van mevrouw Van den Anker gaat over de 'echte' dialoog. De motie draagt het college op om de dialoogvorm in Rotterdam te intensiveren en kwalitatief te verdiepen door de Dag van de Dialoog, het programma Mensen Maken de Stad en een professionele organisatie als World Dialogue Foundation erbij te betrekken.

Het college stelt dat de dialoog als instrument nu deel uitmaakt van de (professionele) werkmethode van Mensen Maken de Stad. Daarnaast werkt men aan een gereedschapskist met allerlei instrumenten om kennismaking, ontmoeting en uitwisseling (dialoog) tussen bewoners te stimuleren. In deze gereedschapskist zal ook de 'talking stick' van de World Dialogue Foundation opgenomen worden. Bewoners en professionals krijgen training om met deze instrumenten te werken Volgens het college wordt de motie hiermee feitelijk uitgevoerd.


* (27-11) Het college van B en W heeft een cultuurhistorisch onderzoek naar de gebouwen van het Zuiderziekenhuis en de Dr. Daniël den Hoedkliniek vastgesteld. Dit onderzoek is gedaan vanwege het vertrek het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid uit deze gebouwen naar de nieuwe locatie bij station Lombardijen. Een cultuurhistorisch onderzoek wordt gebruikt bij het toetsen van toekomstige veranderingen aan een gebouw of omgeving.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (27-11) Het college heeft de tarieven voor elektriciteit en huur van marktkramen voor 2008 verhoogd met 1,25%. Het gaat om de jaarlijkse publiekrechtelijke verhoging van tarieven voor elektriciteit en huur van marktkramen met het wettelijk vastgestelde gemeentelijke uitzettingspercentage.


* (27-11) Het college van B en W heeft als aandeelhouder van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshavens Rotterdam N.V. (OMSR) ingestemd met de jaarrekening 2006 van OMSR en de prognose van de slotbalans 2007. Het vermogensrestant van bijna ¤ 0,5 miljoeen dat overblijft na opheffing van OMSR zal worden gebruikt voor het gezamenlijke Stadshavenproject van gemeente en Havenbedrijf.


* (27-11) Het college heeft de directeur van de dienst Gemeentewerken gemachtigd voor het vaststellen en indienen van het saneringsprogramma 'Sanering raillawaai Ceintuurbaan/Kleiwegkwartier'. Dat programma is nodig voor de bouw van een geluidsscherm langs de spoorbaan ter hoogte van de Ceintuurbaan. Het programma ligt nu ter inzage. De volgende stap is indiening van het saneringsprogramma bij het ministerie van VROM. Dat is nodig om gebruik te mogen maken van de in 2005 al toegezegde subsidie.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (27-11) Het college heeft besloten om op donderdag 29 november van 7.30 tot 9.30 uur aan 100 vrijwilligers een ontbijt aan te bieden in de Burgerzaal van het Stadhuis. Het ontbijt is bedoeld als dank voor hun inzet.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (27-11) Het college heeft besloten vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen om de verbouwing aan het pand aan de Westersingel 28 mogelijk te maken. Dit onder voorwaarde dat er goede isolatie wordt aangebracht tussen de woning en de horecagelegenheid.


* (27-11) Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan 'Hoogvliet Maasranden' ter inzage te leggen. Aan de bezwaren van de bewoners van de Alverstraat is tegemoet gekomen door de maximum toegestane bouwhoogte voor de nieuwbouw aan de zuidzijde van de Alverstraat tot negen meter terug te brengen. Daarnaast is het hoogbouwgedeelte (van maximaal negenendertig meter), nabij de Lengweg meer naar achteren gelegd ten opzichte van de bestaande bebouwing.


* (27-11) Het college stelt de raad voor om in te stemmen met het Realisatieplan Paradijshof Nieuw Crooswijk. Het Realisatieplan is opgesteld door de Ontwikkelcombinatie Nieuw Crooswijk en voorziet in de sloop van drie bestaande blokken en de nieuwbouw van 27 herenhuizen en 228 appartementen, waarvan 121 sociale huurwoningen. Op 2 maart 2006 is door de raad besloten dat de deelprojecten van het bestemmingsplan Nieuw Crooswijk aan haar voorgelegd dienen te worden, zodat zij kan besluiten wel of niet in te stemmen.


* (27-11) Het college heeft ingestemd met de inhoud en de wijze van de aanpak van het project Deltapoort, zoals voorgesteld is in de notitie 'Deltapoort: koers, programma's en projecten'. De notitie is in opdracht van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel opgesteld. Daarnaast heeft het college de bijdragen aan het project Deltapoort vastgesteld. Het gaat hierbij om de inzet van Rotterdamse diensten en maximaal 50.000 euro exclusief BTW, voor zowel 2008 als 2009. Dit bedrag is bedoeld om, voor zover dit nodig blijkt, tijdelijk personeel van buiten de organisaties van de partners in te zetten op het project Deltapoort. De Deltapoort is de zone tussen de mainport Rotterdam en de stad Dordrecht. De Deltapoort-aanpak is gericht op het verbinden van regio's, partijen en inhoudelijke thema's in programma's en projecten.


* (27-11) Het college heeft een brief aan de raad vastgesteld, over de aangepaste tekst voor de tunnels in de Stadsvisie 2030. De huidige tekst kwam niet overeen met het standpunt dat het college innam naar aanleiding van de studie 'Quick scan leefbaarheidsplan 's-Gravendijkwal'. Het college kiest er in de brief voor geen tunnel onder de 1e Middellandstraat te laten aanleggen omdat op basis van de quick scans wordt geoordeeld dat de kosten niet opwegen tegen de behaalde kwaliteit.


* (27-11) Het college heeft kennisgenomen van de stand van zaken rond het opdrachtenpakket en de daarmee samenhangende prioriteitsvraagstukken van de dienst Stedenbouw & Volkshuisvesting.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (27-11) Het college heeft de privaatrechtelijke parkeertarieven van Stadstoezicht voor 2008 vastgesteld. De meeste tarieven zijn uitsluitend verhoogd met het prijsindexcijfer van 1,25%. Voor een beperkt aantal tarieven gelden meerjarenafspraken, waardoor die tarieven niet met hetzelfde percentage zijn aangepast. Meerjarenafspraken zijn bijvoorbeeld gemaakt voor abonnementen in de gemeentelijke stallingsgarages, commerciële abonnementen in nieuwe en gerenoveerde garages, het verloren-kaart-tarief en de waarde- en uitrijkaarten. Privaatrechtelijke parkeertarieven zijn onder meer van toepassing op parkeergarages, parkeerterreinen, P+R terreinen, fietsenstallingen en fietstrommels.

Daarnaast heeft het college het Tarievenoverzicht vastgesteld. In dit overzicht staan de parkeertarieven op straat (parkeerautomaten) vermeld, die gelden vanaf 1 januari 2008. De tarieven die gelden voor parkeerkaarten voor bezoekers (tot een maand) zijn hier ook in opgenomen.


* (27-11) Rotterdam treedt op maandag 3 december op als gastheer bij de roadshow 'Minder regels, meer service' van de VNG en het Rijk. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders van gemeenten en gaat over de vermindering van de regeldruk en de verbetering van de dienstverlening aan burgers en ondernemers. De 'roadshow' gaat de komende periode langs een aantal gemeenten. Organisatiewethouder Baljeu zal een presentatie houden over de Rotterdamse aanpak op het gebied van dienstverlening en deregulering.


* (27-11) Het college heeft ingestemd met het projectplan voor de nieuwe ICT infrastructuur van de gemeente Rotterdam. Alle gemeentelijke diensten maken in de toekomst gebruik van deze infrastructuur. Aansluitend aan de invoering van de nieuwe ICT infrastructuur, worden de diensten die nu nog geen onderdeel uitmaken van het Shared Service Center ICT voor eind 2010 hierin opgenomen.


* (27-11) Het college heeft kennisgenomen van het bestuurlijk overleg over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport 2008 (MIRT). Aan dit bestuurlijk overleg hebben de ministers van Volksgezondheid en Welzijn en VROM deelgenomen. Belangrijke inbreng voor de MIRT-bespreking vormden de (voorlopige) uitkomsten van de Landelijke Markt- en Capaciteitsanalyses (LMCA's). Deze landelijke analyses richten zich op de marktvraag en capaciteit van de infrastructuur voor weg en landelijk en regionaal openbaar vervoer. In het MIRT-overleg gaf de minister van VenW met de conclusies van de LMCA's de noodzaak aan van de aanpak van geconstateerde knelpunten. Dit resulteerde in afspraken over het starten van een gebiedsverkenning naar de bereikbaarheid van de Ruit Rotterdam . Andere aandachtspunten waarover afspraken zijn gemaakt, zijn een verkenning naar de 2e westelijke oeververbinding in het havengebied en planstudies naar de spoortrajecten Den Haag-Rotterdam (capaciteitsknelpunt) en Rotterdam-Dordrecht (knelpunt goederenvervoer en externe veiligheid).


* (27-11) Het college heeft besloten de hoofdstructuur van de Bibliotheek Rotterdam te wijzigen. In het kader van de landelijke ontwikkelingen op het gebied van bibliotheekvernieuwing wil de Bibliotheek de indeling in front- en backoffice doorzetten. Doel hiervan is de innovatiekracht van de organisatie te vergroten. Daarnaast voorziet de nieuwe hoofdstructuur in de gewenste versterking van de planning & controlfunctie binnen de Bibliotheek. Met deze structuur wordt een verkleining van het managementteam verwezenlijkt. Het college heeft Joke Mos, unitmanager Innovatie en Ontwikkeling, aangewezen om de algemeen directeur van de Bibliotheek Rotterdam bij zijn afwezigheid te vervangen.


* (27-11) Het college heeft het verslag vastgesteld van de Maasstatbijeenkomst over dienstverlening op 25 oktober jl. Maasstat is een intern instrument dat de gemeente gebruikt om de effectiviteit van het eigen beleid te onderzoeken.


* (27-11) Het college heeft de bezwaren tegen een disciplinaire straf van een medewerker niet ontvankelijk verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.


* (27-11) Het college heeft de bezwaren tegen een disciplinair ontslagbesluit van een medewerker ontvankelijk verklaard en heeft het ontslagbesluit teruggedraaid.


* (27-11) Het college heeft besloten om de afspraak in het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) te volgen om vooruitlopend op een CAO-akkoord 2007 een voorschot te betalen aan de ambtenaren over de periode juni 2007 tot en met december 2007.

Schriftelijke vragen

(27 -11) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van:


* De heren T. Harreman (PvdA) en M. Heijmen (PvdA) over de onttrekkingsvergunning voor het Woningbedrijf Rotterdam ten behoeve van Singelblok 1.


* De heer M.G.T. Pastors (LR) over hangjeugd op het Schouwburgplein en de Lijnbaan.


* De heer R. Sörensen (LR) over Turks Koerdische spanningen en het gevaar van escalatie in Rotterdam.


* De heren F. van der Hilst (LR) en A.G. Fähmel (LR) over salafistische centra in Rotterdam, eventuele relatie met neoradicalisme en subsidie verstrekking aan dergelijke centra.


* De heer A. Bonte namens de gemeenteraadsfractie van Groenlinks over de 'ontsnapping'van een olifant van circus Renz.


* de heer A.S. Mosch (LR) over afnemende aangiftebereidheid door horeca-ondernemers bij geweldsincidenten.


* De heer R. Moti (PvdA) over De weg naar Rotterdam.


* De heer J. de Jong (PvdA) over de brandveiligheid van Rotterdamse musea.


* Mevrouw P.M. Wijntuin (PvdA) over de stagnatie in de inburgeringscursussen.