Ingezonden persbericht


Schrijfwedstrijd voor ambtenaren Schouten & Nelissen: 12 finalisten bekend

Zaltbommel, 21 november 2007 - Op 30 november aanstaande vindt de finale plaats van de schrijfwedstrijd voor ambtenaren in het provinciehuis van Provincie Overijssel. Schouten & Nelissen organiseert de schrijfwedstrijd 'De overheid schrijft stukken beter' om het doelgroepgericht schrijven op de kaart te zetten. De twaalf finalisten, afkomstig van verschillende overheidsinstellingen, zijn vandaag bekend gemaakt. De jury selecteerde de finalisten voor de eindstrijd uit inzendingen van waterschappen, brandweer, politie en de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en diverse gemeenten, ministeries en provincies.

De twaalf finalisten zijn:

- Dick Scheeper van de gemeente Leidschendam-Voorburg;
- Eelkje Veltman, Frank Welling en Relinde Zijlman-Van der Wiel van de gemeente Den Haag;
- Gerda v.d. Boogaard van de gemeente Den Bosch;
- Irene van Oenen van de gemeente Dalfsen;

- Jan ten Klooster van de gemeente Winterswijk;
- John Doormernik van de gemeente Maasdriel;

- Lex Lelsz van de gemeente Amersfoort;

- Luciën v.d. Walle van de gemeente Hulst;

- Margreet van Dijk-Prakken van de provincie Overijssel;
- Marjo Hess van de Nationale Ombudsman;

- Monique Huisman van de gemeente Harderwijk;

- Ria Berkhoudt van de Sociale dienst, Dordrecht.

Femke Noordhoek, trainer van Schouten & Nelissen en lid van de jury: "Bij de inschrijvingen merken we dat ambtenaren heel vindingrijk zijn met taal. Net als in de Rijksbegroting verzinnen zij nieuwe woorden zoals 'vroegsignalering', 'gezonde leveninterventies en -programma's' en 'regionale vroegopstap-gesprekken'. Ambtenarentaal helpt echter niet bij het overbruggen van de kloof tussen overheid en burger. Nieuwe ambtenarentaal maakt de kloof zelfs groter. Met de wedstrijd van Schouten & Nelissen belonen wij ambtenaren die lezergerichte teksten schrijven; ambtenaren die zonder ambtenarentaal wel goed uit hun woorden komen."

Onder toeziend oog van een deskundige jury worden uit de twaalf genomineerden drie winnaars aangewezen. Uit deze drie zal ten slotte de 'Best schrijvende ambtenaar 2007' worden gekozen. De jury van deze landelijke jaarverkiezing staat onder leiding van Annemarie Jorritsma, de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), burgemeester van Almere en voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken en Verkeer. De best schrijvende ambtenaar zal de Gouden Veer ontvangen uit handen van de Nationale Ombudsman, de heer Alexander Brenninkmeijer. Deze wisseltrofee is nu in het bezit van Florian Bekkers (Provincie Overijssel), die vorig jaar de hoofdprijs won. Meer leest u op www.stukkenbeterschrijven.nl. De Nationale Schrijfwedstrijd voor Ambtenaren is een initiatief van Schouten & Nelissen in samenwerking met Adecco, Wegener-huis-aan-huis-kranten en uitgeverij Thema.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Astrid van der Put -van der Vlugt, Van der Put Communicatie, mobiel (06) 30 16 64 27.