Socialistische Partij

Rechter fluit Verburg terug over drukjacht

23-11-2007 * 'Werd ze eerst door de Kamer teruggefloten, tenminste, tot de PvdA haar fluitje inslikte, nu fluit ook de rechter minister Verburg van LNV terug. Dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen! SP Kamerlid Krista van Velzen heeft minster Verburg vriendelijk verzocht de Kamer een brief te schrijven waarin ze terug komt op haar besluit drukjacht toe te staan. Van Velzen 'Ik ga er vanuit dat de minister met de staart tussen de benen aan de Kamer komt melden dat twee keer terugfluiten wel voldoende is. Mocht dat nog niet duidelijk genoeg zijn, dan heeft ze echt een probleem.'

Krista van VelzenSP-Kamerlid Krista van Velzen diende 8 november een initiatiefwet in om de dieronvriendelijke en ineffectieve drukjacht voor eens en voor altijd te verbieden.

Van Velzen ziet zichzelf hiertoe genoodzaakt omdat minister Verburg (Landbouw, CDA) weigert een PvdA-motie uit te voeren om de drukjacht op zwijnen in de Veluwe niet toe te staan. Omdat de PvdA op gênante wijze draait en buigt voor de minister, komt Verburg hiermee weg. Een initiatiefwet kan de minister echter niet negeren. Vooralsnog heeft de PvdA toegezegd dit initiatief van de SP te steunen, maar de vraag natuurlijk of dit standpunt wél overeind blijft.

Dat de minister de uitspraak van de Kamer negeert en daarmee de volksvertegenwoordiging schoffeert, vindt de PvdA vervelend maar niet ernstig genoeg om consequenties aan te verbinden. "Daarmee is een precedent geschapen," stelt Van Velzen. "Zonder argumenten wordt de motie gewoon niet uitgevoerd, de gekozen volksvertegenwoordiging wordt ondergeschikt gemaakt aan een benoemde en door niemand gekozen bewindspersoon. Een minister die zich boven de Kamer verheven voelt, hoort in het kabinet niet thuis." Een motie van afkeuring van de SP zal door het buigen van de PvdA geen meerderheid krijgen.