Gasunie


Groningen, 30 november 2007

Nieuwe gasverbinding Oost-West geopend

Vandaag heeft de Commissaris der Koningin in de provincie Groningen, de heer Max van den Berg, officieel de nieuwe aardgasleiding tussen Grijpskerk en Wieringermeer en het bijbehorende compressorstation Grijpskerk in gebruik genomen. Hij deed dit op het nieuwe compressorstation.

Met de aanleg van deze zogenaamde GWWL-leiding heeft Gasunie een belangrijke nieuwe verbinding gerealiseerd voor het transport van aardgas naar Noord-Holland en is de voorzieningszekerheid in dat deel van het land ook voor de lange termijn zeker gesteld.

Doordat de GWWL-leiding ook is aangesloten op de BBL, de leiding van Noord-Holland naar Engeland die in 2006 in gebruik is genomen, kan ook meer gas worden getransporteerd naar de Engelse markt. Met de GWWL worden dus ook de mogelijkheden voor gashandelsbedrijven vergroot. Met dit project, dat in totaal ruim 1250 mensjaren werk opleverde, was een investering gemoeid van ongeveer ¬ 300 miljoen.

Zowel de BBL als de GWWL stonden op de prioriteitenlijst van de Europese Commissie. Die hecht, net als de Nederlandse overheid, veel belang aan het uitbreiden van grensoverschrijdende verbindingen. Op die manier kan ook op de langere termijn de energievoorziening in de lidstaten efficiënt worden gewaarborgd.


---

Nadere informatie:

N.V. Nederlandse Gasunie, pers@gasunie.nl


· Hansch van der Velden, manager Communicatie: +31 521 21 60.

ACHTERGRONDINFORMATIE

GWWL staat voor: Grijpskerk- Workum- Wieringermeer Leiding

NV Nederlandse Gasunie
Gasunie is een gasinfrastructuur- en -transportbedrijf. De onderneming is eigenaar van het Nederlandse gastransportnet dat een van de grootste netwerken in Europa is. De totale lengte van het gastransportnet bedraagt meer dan 12.000 km en de jaarlijkse doorzet is bijna 100 miljard m3. Gasunie wil veilig en betrouwbaar gastransport in Nederland en Europa leveren op een efficiënte, rendabele en duurzame manier (www.gasunie.nl).

BBL

De Nederlandse onderneming BBL Company (BBL: Balgzand Bacton Leiding) is verantwoordelijk voor het beheer van de BBL die Nederland met het Verenigd Koninkrijk verbindt. Aandeelhouders in de BBL Company zijn Gasunie (60%), E.ON Ruhrgas (20%) en Fluxys (20%). (www.bblcompany.com)

Grijpskerk Workum Wieringermeer

Het project behelsde drie fases:


· een 48 leiding tussen Grijpskerk en Workum van 80 kilometer,


· een nieuwe IJsselmeerleiding tussen Workum en Wieringermeer met een lengte van 30 kilometer en een diameter van 48 en


· als derde fase de bouw van een compressorstation in Grijpskerk.

Bij Workum is een schakelmogelijkheid ontstaan tussen de beide bestaande leidingen en de nieuwe leiding. De IJsselmeerleiding werd in 2006 gelegd, terwijl de landleiding in november 2007 is afgerond, evenals de oplevering van het compressorstation in Grijpskerk. Zie ook www.gwwl.nl.

Compressorstation Grijpskerk

De integratie met Gasunie's bestaande faciliteiten waren hier relatief eenvoudig te realiseren. De compressoren worden elektrisch aangedreven door combinatie van de bestaande 110 kV elektriciteitsvoorziening voor de ondergrondse berging met die van het nieuwe compressorstation. Hierdoor zal de uitstoot van gassen en de productie van geluid worden beperkt. Omdat de compressoren elektrisch worden aangedreven zal er onder bedrijfsomstandigheden slechts een beperkte emissie van koolwaterstoffen, CO2 en NOx plaatsvinden.

Het terrein voor het nieuwe compressorstation bestond uit een strook braakliggend grasland en een gebied dat recentelijk was ingericht als landschappelijke bufferzone. Dit gebied is verdwenen door de bouw van het compressorstation. Ter compensatie werd een nieuw gelijkwaardig natuurgebied aangelegd op de aangrenzende landbouwpercelen.