Socialistische Partij

Versoepeling ontslagrecht: ook niet via Europa

30-11-2007 * Minister Donner moet volgende week niet akkoord gaan met de 'flexicurity' agenda van de Europese Commissie, waarmee de EU lidstaten afspreken om de arbeidsmarkt te flexibiliseren. Daartoe heeft SP-Kamerlid Paul Ulenbelt gisteren de minister opgeroepen.

UlenbeltKern van de voorgestelde 'flexicurity' is de versoepeling van het ontslagrecht. Ulenbelt: "Is hier net de versoepeling van het ontslagrecht van de baan, gaat Donner in de EU afspreken om het in de toekomst toch door te zetten. Hij speelt een gevaarlijk dubbelspel. De boodschap moet zijn: geen versoepeling in Nederland, ook niet via Europa. Nu niet en straks ook niet."

Gisteren stemde een meerderheid in het Europese Parlement in met de 'flexicurity' agenda, inclusief de sociaaldemocratische fractie waar de PvdA deel vanuit maakt. Als de EU-ministers van sociale zaken en werkgelegenheid volgende week akkoord gaan, zal flexicurity een hoofdbestanddeel worden van de Werkgelegenheidsrichtlijnen voor Werk en Groei. Nederland zal op basis daarvan gevraagd worden een nationale Hervormingsagenda vast te stellen.