Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 379 AW
Datum: 30 november 2007

Aantal reizigers in openbaar vervoer stijgt eerste helft 2007

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer in Fryslân is de eerste helft van 2007 licht gestegen ten opzichte van 2006, ondanks een toename in het aantal klachten en uitgevallen ritten. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van het eerste en tweede kwartaal 2007 van de provincie Fryslân. Met deze rapportage wil de provincie de ontwikkelingen in het openbaar vervoer zichtbaar maken.

Het aantal reizigers in bus en trein is in het eerste kwartaal van 2007 met 3,3% gegroeid ten opzichte van 2006 tot 5,32 miljoen reizigers in 2007 en in het tweede kwartaal 2007 zelfs met 7,8% tot in totaal 5,4 miljoen reizigers. Zuidoost Fryslân kende een stijging van 5,6% in het eerste kwartaal 2007. In het tweede kwartaal van 2007 is het aantal reizigers in Zuidoost Fryslân daarentegen licht gedaald ten opzichte van dit kwartaal in 2006. In Noord- en Zuidwest Fryslân is in het tweede kwartaal 2007 sprake van een forse toename van reizigers met 20,5% ten opzichte van het 2e kwartaal in 2007.

De stijging van het aantal klachten over openbaar vervoer is vooral te wijten aan de invoering van de nieuwe dienstregeling voor Noord en Zuidwest Fryslân. Klachten die binnen komen gaan vooral over de dienstuitvoering, dienstregeling en het personeel. Verder blijkt uit de rapportage dat zowel in het eerste als tweede kwartaal van 2007 zijn ten opzichte van 2006 het aantal rituitvallen fors toegenomen. De belangrijkste oorzaak hiervan is materieel defect. Dat geldt voor trein en bus. De vervoerders hebben in overleg met de provincie inmiddels maatregelen genomen, waardoor het aantal klachten en rituitval in de volgende kwartalen naar verwachting zal afnemen. De provincie monitoort en controleert deze gegevens en neemt indien nodig maatregelen.

Kwartaalrapportage
In de kwartaalrapportage komen cijfers naar voren over het aantal reizigers in bus en trein, rituitval en punctualiteit. De gegevens worden vergeleken met gegevens van het betreffende kwartaal in het voorgaande jaar om seizoensinvloeden te voorkomen. Het kwartaalboekje met de cijfers uit het eerste en tweede kwartaal van 2007 is te vinden via de website www.fryslân.nl/ov. Daar zullen de cijfers uit het derde en vierde kwartaal van 2007 binnenkort ook worden gepubliceerd. Naast de kwartaalrapportages wordt er gewerkt aan een jaarrapportage 2007 die in maart/april 2008 gereed zal zijn.


---- --