Ingezonden persbericht


Europa gaat ontslagrecht versoepelen

30-11-2007 * Het Europese Parlement stemde gisteren in met de zogenaamde Flexicurity agenda van de Europese Commissie. Het doel is een verdere deregulering van de arbeidsverhoudingen in Europa. SP Europarlementariër Kartika Liotard vreest dat minister Donner hiermee de wind in de zeilen krijgt voor het doordrukken van zijn ontslagrechtplannen: "Verontrustend is dat de Sociaal Democraten - waar de PvdA deel van uitmaakt - ingestemd hebben met de voorstellen voor deregulering. Het zal dan moeilijk zijn in Nederland CDA Minister Donner op de vingers te tikken over versoepeling van het ontslagrecht".

Na deze instemming van het Europese Parlement zal flexicurity een hoofdbestanddeel worden van de Werkgelegenheidsrichtlijnen voor Werk en Groei die binnenkort door de Europese Raad vastgesteld zullen worden. Nederland zal op basis daarvan gevraagd worden een nationale Hervormingsagenda vast te stellen. Kern van de voorgestelde 'flexicurity' is de versoepeling van het ontslagrecht.

Voor de SP is de uitkomst van het debat in het Europese Parlement teleurstellend. Geen van de twaalf voorstellen van de SP werden overgenomen. Liotard: "Er zijn genoeg goede voorstellen om de zekerheid van werknemers en hun families te verbeteren. Maar dan moet er wel boter bij de vis gedaan worden. Als je vindt dat mensen makkelijker van de ene baan naar de andere moeten gaan, zul je een goed systeem van sociale zekerheid nodig hebben en een goed ontslagrechtsysteem. Dat kost geld, veel geld, en dat wil men niet op tafel leggen. Ook levenlang leren om opwaartse mobiliteit tot stand te brengen en om laagwaardige arbeid te vervangen, kost veel geld". Het voorstel van de SP om twee procent van het BNP aan scholing en opleiding te besteden, werd van tafel geveegd.

Flexploitation
De Flexicurity agenda vormt een nieuwe aanzet voor arbeidsmarktderegulering en voor acitiverend arbeidsmarktbeleid. Werklozen moeten geprikkeld worden, op straffe van een korting op de werkloosheidsuitkering, werk te aanvaarden ook als het slecht betaald is en kwalitatief onder de maat. De Commissie wil dat arbeidscontracten flexibeler worden en ondermijnt daarmee het full time arbeidscontract. De ontslagbescherming moet versoepeld worden zodat mensen goedkoop kunnen worden ontslaan omdat werkgevers anders niet bereid zijn werkelozen aan te nemen. ´als de achterdeur niet open staat nemen we aan de voordeur geen mensen aan´ is de mening van de werkgevers die door Donner ondersteund wordt. Daar staat een nieuwe vorm van sociale zekerheid tegenover. Door middel van life-long-learning en trainingsmogelijkheden moet deze flexibiliteit in goede banen geleid worden zodat mensen snel van de ene naar de andere baan kunnen hoppen en zich zo aan kunnen passen aan de eisen van de arbeidsmarkt.

Geen wonder dat men in veel landen in Europa op de achterste benen staat. In veel lidstaten gingen honderdduizenden mensen de straat op tegen deze aanval op hun rechten. Zij krijgen daarbij steun van onverdachte zijde. Ook de OECD moest namelijk toegeven dat om echte economische groei tot stand te brengen er eerder meer zekerheid nodig is dan minder. Mensen die zeker zijn van hun baan zetten zich meer in en zijn eerder bereid zich verder te scholen. Alleen op die manier is hoogwaardige kwalitatieve arbeid in Nederland te houden. De meerderheid van het Europese Parlement, 492 stemmen voor en 92 tegen met 49 onthoudingen, steunt de visie van de Europese Commissie, een visie die door de Europese Raad in december ongetwijfeld overgenomen zal worden, vreest Liotard. We zullen deze nieuwe neoliberale aanslag op sociale zekerheid en het arbeidsrecht alleen met steun van de vakbeweging af kunnen slaan.

Meer informatie: Kartika Liotard, 06-51298808

www.europa.sp.nl