VBS kent Juten Zak en Gulden Pepernootje toe


UTRECHT, 20071130 -- De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas heeft dit jaar de Juten Zak en het Gulden Pepernootje in het leven geroepen. De Juten Zak is bedoeld voor bedrijven of personen die door hun acties het sinterklaasfeest schade berokkenen. Het Gulden Pepernootje is een prijs voor de persoon of instelling die zich juist actief inzet voor het behoud van de traditie rond de Goedheiligman.

De Juten Zak gaat dit jaar naar het cacaoverwerkingsbedrijf ADM Cocoa in Koog aan de Zaan. De Amerikaanse eigenaresse van dit bedrijf heeft haar personeel verboden een sinterklaasfeest te organiseren op het terrein van het bedrijf. Ze vreest namelijk dat zij kan worden aangeklaagd wegens discriminatie in verband met de aanwezigheid van Zwarte Pieten op het feest. De personeelsleden hebben daarop besloten het sinterklaasfeest met hun gezinnen elders te vieren.

Voorzitter Tom Hesselink van de VBS: "De keuze voor wie dit jaar de Juten Zak toebedeeld krijgt, was snel gemaakt. Door het personeel te verbieden sinterklaas te vieren op het terrein van het bedrijf, draagt ADM Cocoa actief bij aan de verdwijning van het sinterklaasfeest. Daar komt nog bij, dat het bedrijf het sinterklaasfeest een slechte naam probeert te bezorgen door de figuur van Zwarte Piet ten onrechte met discriminatie in verband te brengen."

Het Gulden Pepernootje wordt dit jaar toegekend aan de Drentse stad Assen en de Stichting Sinterklaasintocht Assen. Assen behaalde in het najaar van 2004 een vierde plek in het onderzoek van de VBS naar de sinterklaasvriendelijkheid van Nederlandse gemeenten. Die hoge klassering werd onder andere behaald doordat Assen veruit de hoogste Pieten-index behaalde (meeste Zwarte Pieten in de intocht per 10.000 inwoners) en goed scoorde op de punten medewerking en subsidies door de gemeente en aankleding van de stad.

De voornaamste reden om het Gulden Pepernootje ook aan de Stichting Sinterklaasintocht Assen toe te kennen is volgens de voorzitter van de VBS echter de brievenbussticker die deze stichting ontworpen heeft. Daarop staat de tekst: "NEE, geen kerstman voor 6 december. JA, wel sinterklaas tot 6 december". Hesselink: "Deze actie getuigt van goede smaak en humor. De kerstman, op handen gedragen door bedrijven die graag een tweede koopgolf tot stand willen brengen in december, is wellicht nooit meer helemaal weg te bannen uit ons land. We kunnen er echter wel voor zorgen deze jammerlijke kopie van de Goedheiligman het sinterklaasfeest niet overstemt. De Stichting Sinterklaasintocht Assen draagt hier op een mooie wijze aan bij".





Vereniging tot Behoud van Sinterklaas