Ingezonden persbericht

---

Persbericht: vooraankondiging
Richard Niessen TM-City
Data 30 november 2007 t/m 21 januari 2008
Plaats Stichting KOP, Speelhuislaan 171, Breda
Discipline Grafisch Ontwerp
Deelnemers Richard Niessen en tevens CMYT-Werk (Tilburg), Greytones (Eindhoven) en Achtung Gestaltung ('s-Hertogenbosch)
KOP i.s.m. Stedelijk Museum Amsterdam en Stichting Graphic Design Festival Breda

Een stad opgebouwd uit letters, vormen en kleur. Affiches worden parken, flyers worden wolkenkrabbers en boeken worden parkeergarages. Straten zijn vernoemd naar bekende kunstenaars en grafisch ontwerpers. Welkom in TM-city!

TM-City is de ruimtelijke presentatie van het werk van grafisch ontwerper Richard Niessen (1972). TM staat voor 'Typographic Masonry' (typografisch metselwerk), een fascinerende manier om grafisch ontwerp te presenteren.
TM-City is een ode aan het ornament. Georganiseerde chaos gevangen in een systeem van gelaagde decoraties. In een stad opgebouwd uit boeken, affiches en ander drukwerk worden Niessens inspiratiebronnen vereerd met een straatnaam.
Niessen bouwde TM-City in opdracht van het prestigieuze 'Festival International de l'affiche et des Art Graphique' in Chaumont (FR) waar het eerder dit jaar te zien was.

De opening van TM-City vormt tevens de officiële presentatie van de Stichting Graphic Design Festival Breda. De eerste editie van het Graphic Design Festval Breda zal in mei 2008 plaatsvinden. Op 30 november presenteert de organisatie de plannen voor dit festival.

Aansluitend verzorgt het vrouwelijke dj/vj-collectief FNNNN dansbare beats met grafische beelden.

In dezelfde periode is ook te zien:

Associated Designers Network

Een presentatie van drie samenwerkingsverbanden opgezet door grafisch ontwerpers uit Brabant.

CMYT-werk (Tilburg) is een grafisch experiment waarbij verschillende ontwerpen over elkaar heen worden gedrukt zodat er nieuwe en onverwachte beelden ontstaan. De deelnemers werken vanuit één centraal thema: Tilburg. Met 10 vormgevers die ieder 3 ontwerpen aandragen, zijn er 30 drukplaten waarmee posters gemaakt werden.

Achtung Gestaltung ('s-Hertogenbosch) brengt ook het werk van ontwerpers samen in verschillende druklagen, maar benadert deze vanuit 'graphic warfare'. In 10 fasen gaan verschillende ontwerpers met elkaar een 'gevecht' aan. De uitkomst wordt gedrukt op posters in de vorm van een hexagram.

Greytones (Eindhoven) heeft onder de titel 'Fast Forward' een kettingreactie van ontwerpen op gang gebracht. Deelnemers kregen 24 uur de tijd om zich uit te leven op de spread van een voorganger. Na het nodige knip, plak en sloopwerk werd het resultaat doorgeschoven naar een volgende ontwerper. De resultaten zijn samengebracht in een 'tijd'schrift en presentatie.

Meer informatie:
www.stichtingkop.nl www.tm-online.nl
www.graphicdesignfestival.nl www.cmytwerk.nl
www.achtunggestaltung.nl www.greytones.nl

Voor de redactie, niet ter publicatie:
KOP nodigt u uit om deze activiteit bij te wonen. Voor meer informatie of concrete afspraken, kunt u contact opnemen met Simone Dresens, publiciteitsmedewerker stichting KOP.

e-mail . publiciteit@stichtingkop.nl
telefoon . 06 120 845 13 (Simone Dresens)
stichting KOP . 076 587 99 00

---- --