Gemeente Wageningen

Herdenking sterfdag Z.K.H. Prins Bernhard op 30 november 2007

Jaarlijks herdenkt de gemeente Wageningen haar Ereburger wijlen Z.K.H. Prins Bernhard op diens sterfdag. Dit jaar vindt de herdenking plaats op vrijdag 30 november en staat in het teken van `Prins Bernard als vlieger'. Voor Hotel de Wereld wordt een modelvliegtuig van de Spitfire opgesteld. Dit is een van de toesteltypes waar Prins Bernhard mee gevlogen heeft in de Tweede Wereldoorlog. Tevens vindt deze dag een adoptieceremonie plaats rondom de herdenkingsplaquette van Prins Berhard.

Programma:

10.00 uur: adoptieceremonie bij herdenkingsplaquette Z.K.H. Prins Bernard (zie hieronder)
14.00 uur: lezing voor genodigden door drs. P.E. van der Loo, Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Grote Capitulatiezaal, Hotel De Wereld. Deze wetenschappelijk medewerker laat zich laten inspireren door Prins Bernhard en de Nederlandse luchtstrijdkrachten in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Adoptieceremonie
Om leerlingen nauwer te betrekken bij het thema vrijheid, heeft een aantal basisscholen in Wageningen een monument geadopteerd. Sinds 2006 adopteert de G.J. van den Brinkschool de plaquette van Prins Bernhard. Het gedenkteken is bevestigd aan de muur van Hotel de Wereld, waar de Duitsers hun capitulatie tekenden en waar Prins Bernhard ieder jaar het veteranendefilé afnam.

De leerlingen van groep 8 dragen, na een jaar van goede zorgen, de plaquette over aan groep 7. De overdracht vindt plaats in het bijzijn van burgemeester Geert van Rumund. De leerlingen zullen tijdens de ceremonie o.a. vredeselfjes voorlezen in een dichtvorm van elf woorden, ballonnen oplaten, anjers leggen bij de plaquette en het Wilhelmus zingen. De Regimentsfanfare `Garde Grenadiers en Jagers' begeleidt dit en speelt bij binnenkomst van de gasten van het middagprogramma.

Na de ceremonie kunnen de leerlingen in Hotel De Wereld in groepjes vragen stellen aan 4 veteranen. Vervolgens nemen de leerlingen van groep 8 een oorkonde en een speldje in de vorm van een fakkel in ontvangst als dank voor hun inzet van het afgelopen jaar.