Unicef Persservice

Let op: onder embargo tot 30 november 2007, 1.01uur (0..01 GMT)

Afrika leidt in de sterke afname van de wereldwijde sterfte door mazelen

AANTAL STERFGEVALLEN ALS GEVOLG VAN MAZELEN IN AFRIKA GEDAALD MET 91%

Atlanta/Genève/New York/Washington, 30 november 2007 - Het aantal sterfgevallen als gevolg van mazelen is in Afrika tussen 2000 en 2006 met 91% afgenomen. Het dodental daalde van een geschatte 396.000 naar 36.000 mensen. Daarmee is het doel van de Verenigde Naties om in 2010 een afname van 90% te hebben bereikt, voortijdig gehaald. Dit werd vandaag bekendgemaakt door de internationale partners van het zogenoemde Mazelen Initiatief: het Amerikaanse Rode Kruis, Unicef, de United Nations Foundation, de United States Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De afname in het aantal sterfgevallen door mazelen is tot stand gekomen door de sterke betrokkenheid van nationale overheden in de strijd tegen de ziekte. Zij implementeerden strategieën tegen mazelen, waarin alle kinderen voor hun eerste verjaardag tegen de ziekte werden gevaccineerd en een tweede kans kregen door landelijke vaccinatiecampagnes. Tussen 2000 en 2006 werden ongeveer 478 miljoen kinderen tussen de 9 maanden en 14 jaar tijdens deze campagnes gevaccineerd..

Ook de ondersteuning van het Mazelen Initiatief heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen de ziekte. Sinds de start in 2001 ondersteunde het Initiatief vaccinatieprogrammas in meer dan 50 landen en verwierf met hulp van haar partners meer dan US $470 miljoen aan fondsen.

Mede door de grote vooruitgang in Afrika, nam ook wereldwijd het aantal sterfgevallen door mazelen af. Tussen 2000 en 2006 stierf wereldwijd 68% minder mensen door mazelen: het absolute aantal mensen daalde van 757.000 naar 242.000. Het is echter nog altijd een grote uitdaging om ook wereldwijd het aantal sterfgevallen door mazelen voor 2010 met 90% terug te dringen. Daarvoor zullen grote landen waarin veel mensen door mazelen sterven, zoals Pakistan en India, de bewezen strategie volledig moeten implementeren. Op dit moment vindt 74% van de sterfgevallen door mazelen plaats in Zuid-Azië.

De enorme teruggang in het aantal sterfgevallen door mazelen in Afrika én de wereldwijd sterk geboekte vooruitgang, zijn het bewijs van sterke samenwerking en de impact daarvan op de levens van kinderen, zegt Ann M. Veneman, algemeen directeur van Unicef. Maar nog altijd sterven dagelijks bijna 600 kinderen onder de vijf jaar aan de ziekte, een onacceptabele waarheid wanneer er een veilig, effectief en goedkoop vaccin is om mazelen te bestrijden.

Bijgaand treft u het volledige internationale persbericht van het Mazelen Initiatief.

* * * *