BOVAG en RAI: plannen km-prijs veelbelovend

30/11/2007 18:56


Bovag


BOVAG en RAI Vereniging zijn verheugd dat het kabinet vaart maakt met invoering van kilometerbeprijzing, een veel eerlijker manier van beprijzen op automobiliteit. Voorwaarde is wel dat zowel Motorrijtuigenbelasting (MRB) als BPM volledig worden afgeschaft.

Wanneer het kabinet er, zoals vandaag aangekondigd, in slaagt om in 2012 voor zowel vrachtwagens als personenauto's een kilometerprijs in te voeren, is dat goed nieuws voor filedruk, economie en milieu. Betalen voor gebruik, naar rato van tijd, plaats en milieuprestaties, is eerlijker dan het belasten van aanschaf en bezit, zoals nu gebeurt met de BPM en MRB. Die twee laatstgenoemde heffingen moeten dan ook voleldig van de baan om van de kilometerbeprijzing een succes te maken.
Van volledige afschaffing van de MRB is in de kabinetsplannen inderdaad sprake. Waar het gaat om de aanschafbelasting BPM spreekt het kabiet nu van het verdwijnen van 'een groot deel' daarvan. Dat is in de ogen van BOVAG en RAI Vereniging een misser. Voor draagvlak bij rijdend Nederland is het volledig schrappen van de twee huidige belastingen noodzakelijk.

Wat BOVAG en RAI betreft staan ook de andere voorwaarden uit het Plan Nouwen (Anders Betalen voor Mobiliteit) recht overeind. Dat betekent:
- de opbrengst van de kilometerprijs wordt geoormerkt voor investeringen in de infrastructuur, met name de weginfrastructuur.
- invoering geschiedt kosten neutraal voor de gemiddelde automobilist.
- er wordt vanaf 2008 voortvarend begonnen met de afbouw van de BPM. Liefst in acht stappen van 12,5%.

BOVAG en RAI vinden het een uitstekend idee om in de aanloop naar 2011 diverse proeven uit te voeren. Ook is het goed dat daarbij de nadruk ligt op moderne satelliettechnologie en spitsmijden. Het idee om vooruitlopend op de kilometerbepijzing ook te experimenteren met tolcordons rond een of meer grote steden is terecht niet in de kabinetsplannen opgenomen. Daardoor zou er immers sprake zijn van een oneerlijke, lokale lastenverzwaring.



BOVAG