Gemeente Gouda


In Gouda Oost staat vanaf nu leefbaarheid voorop (30-11-2007)

Op donderdag 29 november vond de derde bewonersbijeenkomst Gouda Oost Veilig plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden de resultaten gepresenteerd die zijn geboekt met de veiligheidsaanpak in Gouda Oost. In vergelijking met 2005 en met 2006 zijn de veiligheidscijfers, het gevoel van veiligheid en de signalen uit de wijk over de veiligheidssituatie duidelijk verbeterd. De veiligheidsaanpak krijgt vanaf nu een vervolg in het Leefbaarheidsprogramma Gouda Oost. Burgemeester Wim Cornelis: Wat betreft de resultaten zijn felicitaties op zijn plaats, maar dit moet niet leiden tot zelfgenoegzaamheid. We kunnen niet stoppen met de veiligheidsaanpak als we niet proberen de leefbaarheid van de wijk te verbeteren.

Samen een vuist
Om suggesties te krijgen wat we kunnen doen om de leefbaarheid te verbeteren heeft de gemeente in juni en september van dit jaar zes buurtgesprekken gevoerd met bewoners en ondernemers in de wijk.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om sfeer in de wijk, contacten tussen bewoners en om toekomstkansen voor jong en oud. Wethouder Arnout Menkveld (portefeuille Wijkaanpak):Gouda Oost is één van de eerste wijken waar we met zon leefbaarheidsprogramma gaan werken. Het is een wijk met kracht en potentie. Dat blijkt ook uit de initiatieven die in de afgelopen periode zijn ondernomen, zoals vrouwen uit de wijk die opvoedingsvoorlichting geven aan andere vrouwen en de moskee die mensen oproept om de omgeving schoon en heel te houden. Dit soort initiatieven en het benutten van kansen zijn nodig om de leefbaarheid te kunnen verbeteren. De gemeente en andere samenwerkingspartners, zoals politie, Factor-G en woningbouwcorporaties ondersteunen daarbij. Samen met bewoners maken we een vuist.

In februari is het Leefbaarheidsprogramma Gouda Oost klaar en worden bewoners geïnformeerd, ook over hoe zij verder worden betrokken.

Veiligheid blijft belangrijk
Binnen het Leefbaarheidsprogramma neemt veiligheid een prominente plaats in. Het gaat nu veel beter en dat willen gemeente en samenwerkingspartners zo houden. Daarom worden de huidige activiteiten voortgezet en als de veiligheidssituatie daartoe aanleiding geeft worden aanvullende acties en maatregelen genomen.