Gemeente Gouda


Gouda ziet toekomst in besluit GS (30-11-2007)

Het besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland over de bestuurlijk toekomst van de gemeenten in de Zuidplas en omgeving, is in Gouda gematigd positief ontvangen. Teleurstelling is er over de tijdslijn die is gekozen voor de Gouweknoop. Niet eerder dan na 2010 wordt de Gouweknoop bij Gouda gevoegd. Tevredenheid is er over de weg die de provincie voor Waddinxveen en Gouda heeft uitgestippeld. Waddinxveen en Gouda gaan praten over een gezamenlijke toekomst.

Vertrouwen
Burgemeester Wim Cornelis: We zijn niet geheel ontevreden over de uitkomst en hebben er vertrouwen in dat het besluit van GS, al is het dan wat later dan gehoopt, toch goede oplossingen biedt voor de stad. De vraag van GS om in overleg te treden met de gemeente Waddinxveen volgen wij graag op. De huidige samenwerking is positief en we hebben er dan ook vertrouwen in dat we in alle rust vruchtbare gesprekken gaan voeren. Hierbij moeten we zichtbaar maken of er voor beide gemeenten, hun inwoners, instellingen en bedrijven positieve resultaten zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Gouweknoop
Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland heeft besloten dat na 2010 de Gouweknoop bij Gouda moet worden gevoegd. De Gouweknoop is qua karakter een verstedelijkt gebied en de bewoners en ondernemers die zich daar vestigen richten zich op Gouda.

Burgemeester Wim Cornelis: Gedeputeerde Staten zijn kristalhelder over de toekomst van de Gouweknoop. Deze moet inclusief een beperkt gebied van Zevenhuizen-Moerkapelle naar Gouda. Alleen zo wordt het hoogstedelijk karakter van het gebied gewaarborgd en wordt de aansluiting gerealiseerd met het bestaand stedelijk gebied van de centrumgemeente. Dit past ook beter bij de stad dan bij het beeld van een plattelandsgemeente. De conclusie van GS is ook logisch: de bewoners en bedrijven in de Gouweknoop moeten worden bestuurd door het gemeentebestuur dat verantwoordelijk is voor de voorzieningen waarvan die bewoners en ondernemers gebruik maken. Gouda dus. Gedeputeerden Staten neemt op dit punt een goed besluit."

Regio
We vinden het jammer, maar hebben wel begrip voor het uitstel van GS om met grenscorrectie te wachten tot na 2010. Net als de provincie zijn wij ook van mening dat de nieuwe gemeente ruimte moet krijgen voor een goede uitvoering van de fusie. Wij staan positief tegenover de samenvoeging van Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Hierdoor ontstaat een sterke plattelandsgemeente. Dit is goed voor de regio en goed voor Gouda. Wij hebben er vertrouwen in dat de provincie direct na 1 januari 2010 uitvoering geeft aan haar besluit en de procedure start voor de grenscorrectie die Gouweknoop bij Gouda voegt."