Grootste zorgbranche heeft nieuwe CAO

30/11/2007 20:57



ActiZ


Loongroei van 10 procent tot maart 2010

Grootste zorgbranche heeft nieuwe CAO

ActiZ, werkgeversorganisatie in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg en de thuiszorg, is tevreden dat zij met de werknemersorganisaties een principe akkoord heeft kunnen sluiten voor een nieuwe CAO voor de Verpleging & Verzorging en de Thuiszorg. Deze CAO geldt voor 360.000 werknemers en is daarmee een van de grootste in Nederland. Aanvankelijk bestonden er twee afzonderlijke CAO's, maar vanaf 1 januari 2008 komt er één CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Ondanks financiële kortingen op de branche zijn partijen een concurrerende loonsverhoging van in totaal 10 procent tot maart 2010 overeen gekomen. "We hebben nu en in de toekomst werkers in de zorg hard nodig. Met deze CAO is én blijft onze branche een aantrekkelijke werkgever", aldus CAO-onderhandelaar Bonnes Venema van ActiZ.

De werkgevers waren ondanks bezuinigingen in de zorg tot deze grote loonstijging bereid met het oog op de arbeidsmarkt. In de toekomst worden alom tekorten aan werkers in de zorg verwacht. Voor het vasthouden van werknemers is een concurrerende CAO eveneens belangrijk. Met het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket willen de werkgevers de concurrentiekracht van de zorg op de arbeidsmarkt versterken. Naast de loonstijging in de komende jaren, biedt de CAO een forse stagevergoeding van 275 euro per maand voor MBO- en HBO-leerlingen. Ook vallen oproepkrachten voortaan onder de CAO en is er meer ruimte voor afstemming van werktijden in relatie tot de privésfeer. ActiZ en de bonden zullen bovendien samen optrekken om de positie van alphahelpenden te verbeteren.

ActiZ meent dat de nieuwe CAO de positie van de werkers in de zorg op de arbeidsmarkt aanzienlijk verbetert. Daardoor is de zorg in staat om met name voor functies op MBO-niveau een marktconform en concurrerend aanbod te kunnen doen. Daarmee hebben de werkgevers hun verantwoordelijkheid genomen om voldoende werkers en daarmee de continuïteit van de zorgverlening zo goed mogelijk te borgen. Tegelijk zien zorgorga-nisaties verschillende bezuinigingsmaatregelen op zich afkomen die ingrijpende gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering en daarmee de ruimte voor adequaat werkgeverschap steeds meer beperken. ActiZ-onderhandelaar Venema: "Wij zaten tijdens deze onder-handelingen in een lastige spagaat. Werkgevers moeten alles op alles zetten om met een steeds krapper budget zowel de kwaliteit van de zorg te handhaven als in te spelen op de bewegingen in de arbeidsmarkt. Wij kunnen niet zonder werkers in de zorg en dat hebben we het zwaarste laten wegen. Onze werknemers mochten niet de dupe worden van de meest recente bezuinigingen." ActiZ zal het onderhandelingsresultaat voorleggen aan haar leden voor definitieve instemming.